Moskisvet.com
Teorija o temni materiji je napačna - 3

Visoki obrati

Teorija o temni materiji je napačna

U.K.
20. 09. 2011 13.25
1

Zadnje raziskave znanstvenikov so pokazale, da teorija o temni materiji najverjetneje ne drži. Ali da vsaj ne drži popolnoma.

Model nastanka vesolja
Model nastanka vesolja FOTO: NASA

Znanstveniki so namreč začeli opazovati pritlikave galaksije in ugotovili, da ne bi mogle nastati, če bi bila teorija o temni materiji pravilna.

Eden najbolj znanih kozmologov Carlos Frenk je o tem predaval na britanskem znanstvenem festivalu v Bradfordu.

Trenutna teorija govori o tem, da vesolje sestavljajo štirje odstotki normalne materije, 21 odstotkov je temne materije, ostalo pa je še bolj skrivnostna temna energija.

Hladna temna materija naj bi nastala nekje eno milijoninko sekunde po velikem poku, hladna pa se imenuje zato, ker se po hipotezi naj ne bi hitro premikala.

Frenk trdi, da je naše pojmovanje sestave vesolja nepopolno. To pa je sklepal po opazovanju pritlikavih galaksij, ki obkrožajo našo galaksijo. Te pritlikave galaksije naj bi bile v glavnem sestavljene iz temne materije in vsebujejo malo zvezd. In zaradi tega jih je zelo težko opazovati.

Frenk in njegova ekipa so naredili simulacijo nastanka pritlikavih galaksij, pri tem pa so uporabili standardni model sestave vesolja in temne materije. Simulacija je prikazala, da bi v tem primeru moralo biti okoli naše galaksije precej več pritlikavih galaksij. V resnici pa so redke in večje, kot bi morale biti.

In profesor Frenk je dejal, da za to obstajata dve možnosti. Prva je, da so pritlikave galaksije nastale tako kot v simulaciji, a jih je uničila in spremenila eksplozija supernove. Druga razlaga pa je po njegovem mnenju bolj verjetna. Po njegovem mnenju hladna temna materija ne obstaja, kar pomeni, da standardni model vesolja ni pravi.

Profesor Frenk je več kot 35 let delal na standardnem modelu vesolja in je dejal, da zaradi te nove teorije ne spi dobro.

Pritlikava galaksija
Pritlikava galaksija FOTO: NASA

Vendar verjame, da je našel rešitev. Trdi, da sicer hladna temna materija ne obstaja, a da obstaja vroča temna materija. Ta naj bi nastala pozneje, kakšno minuto po velikem poku. Delci te vroče temne energije bi bili lažji in bolj energični.

Ko so napravili simulacijo z vročo temno materijo (WDM) se je obroč okoli Rimske ceste sestavil tako kot v realnosti.

„WDM rešitev je izjemno elegantna,“ je dejal profesor Frenk, „in ne pomeni, da je standardni model 'mrtev'.“

Če je vsa temna materija vroča in ne hladna, predstavlja veliko težavo, saj je bilo vloženega ogromno denarja in časa, da bi poiskali hladno temno materijo, ki kot kaže, sploh ne obstaja.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414