Moskisvet.com
Vozniške navade

Visoki obrati

Te vozniške navade škodijo vašemu avtomobilu

M.S.
27. 09. 2022 05.00
0

Ljudje imamo različne navade in nič drugače ni pri vožnji avtomobila, saj ima vsak svojo tehniko vožnje, s katero obvlada svojega jeklenega konjička. Čeprav smo se v avtošoli vsi učili istih pravil, se na cesti vsak obnaša nekoliko drugače, eni manj, drugi bolj prizanesljivo ne le do soudeležencev v prometu, ampak tudi do svojega avtomobila. Z marsikaterim početjem mu tudi nevede škodimo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Določene vozniške navade lahko škodujejo našemu vozilu, saj povzročajo obrabo določenih delov avtomobila, kar lahko privede tudi do okvar. Če ne želite, da se to zgodi, preverite, ali morda nevede delate katero od napak in skušajte to slabo navado opustiti. In kateri so najhujši "grehi", ki jih lahko nad avtomobilom počne voznik?

Kako avto pripraviti na jesen?
Preberi še
Kako avto pripraviti na jesen?

Če je povsem logično, da ni priporočljivo, sploh pa ne z veliko hitrostjo, voziti čez luknje na cesti in čez hitrostne ovire, so tu tudi manj očitna napake, ki jih počnemo. Imate med vožnjo eno roko na prestavni ročici? Ste vedeli, da to vodi do obrabe in težave pri pretikanju, saj ustvarjate stalen pritisk na menjalnik, kar lahko vpliva na menjalniški sklop. Poleg tega je za varno vožnjo treba imeti obe roki na volanu.

Kmalu nas bo sistem samodejno opozarjal na prehitro vožnjo.
Kmalu nas bo sistem samodejno opozarjal na prehitro vožnjo. FOTO: Shutterstock

Večina voznikov dela napako, da prestavi v vzvratno prestavo, še preden se vozilo popolnoma ustavi, kar lahko privede do obrabe menjalnika. Zobniki, ki skrbijo za prenos moči, se morajo v menjalniku povsem ustaviti, preden prestavimo.

Kaj izdaja barva dima iz izpuha?
Preberi še
Kaj izdaja barva dima iz izpuha?

Ali ste eden izmed tistih, ki za zmanjšanje hitrosti uporabljate zgolj zavoro? Če držite varnostno razdaljo, to ni potrebno, saj lahko pravočasno spustite nogo s stopalke za plin in zavirate z motorjem, še dodatno pa lahko hitrost zmanjšate tako, da prestavite v nižjo prestavo in pri tem počasi spuščate sklopko. Če se ves čas poslužujete zavore, boste morali pogosto menjati zavorne ploščice in diske. Več o tem si lahko preberete TU. Svojemu avtomobilu škodite tudi, če izključno uporabljate zavore pri vožnji po klancu navzdol. Pri tem lahko pride do pregrevanje zavornega sistema in obrabe diskov, zato je priporočljivo, da zavoram asistirate z zaviranjem z motorjem, s tem, ko prestavite v nižjo prestavo.

Vozniki marsikatero napako delamo nezavedno.
Vozniki marsikatero napako delamo nezavedno. FOTO: Shutterstock

Imate avtomatični menjalnik? Potem je pomembno, da ko parkirate v klanec, držite nogo na zavori in prestavite v način ''P'', nato zategnete ročno zavoro in šele nato začnete zavoro počasi spuščati. Če sklopko pozabite, tvegate okvaro mehanizma, ki je zadolžen za nemoteno delovanje sklopke.

Ročno pranje ali avtopralnica? To so najpogostejše napake pri čiščenju avtomobila doma.
Preberi še
Ročno pranje ali avtopralnica? To so najpogostejše napake pri čiščenju avtomobila doma.

Čeprav avto prenese marsikaj, ima tudi vaš jekleni konjiček zgornjo mejo oz. priporočeno obremenitev (največja dovoljena teža vozila). Bolj kot je vozilo obremenjeno in tega ne upoštevamo med samo vožnjo, večja je obremenitev na vzmetenje, pogonski sklop, zavore itd., poleg tega pa trošite še dodatno gorivo.

Kaj storiti, ko vaš avto obstane sredi avtoceste?
Preberi še
Kaj storiti, ko vaš avto obstane sredi avtoceste?

Poznate pomen kontrolnih lučk na armaturni plošči? Veste, katere lahko ignorirate nekaj časa in katerih ne smete spregledati, saj tvegate hujšo okvaro? Če ne, si o tem preberite TU. Prerado se nam zgodi, da ignoriramo opozorilne znake in odlašamo obisk servisa, kar pogosto privede do tega, da nas avto pusti na cedilu ob najbolj neugodnem trenutku. Če slišite cviljenje, škripanje in čudne zvoke, ki sicer niso prisotni, je to še en znak, da z avtomobilom nekaj ni v redu in da je nujen čimprejšnji obisk mehanika.

Dobro je poznati pomen kontrolnih lučk na armaturni plošči, še bolje pa jih je upoštevati in ne ignorirati.
Dobro je poznati pomen kontrolnih lučk na armaturni plošči, še bolje pa jih je upoštevati in ne ignorirati. FOTO: Dreamstime
Kako pravilno bočno parkirati – super nasvet za vse, ki vas je tega strah
Preberi še
Kako pravilno bočno parkirati – super nasvet za vse, ki vas je tega strah

Ljudem se nam pogosto mudi in to se pozna tudi v vožnji, saj želimo biti karseda hitro na cilju. Čeprav se sodobni motorji hitro ogrejejo, to ne velja za vse motorje. Dokler se ta ne segreje na delovno temperaturo, poskrbite, da obrati ne presežejo 2000 obratov na minuto. V zimskem času je priporočljivo, da je vožnja sprva umirjena, da se motor lahko ogreje.

Kdaj je treba zamenjati zavorne ploščice?
Preberi še
Kdaj je treba zamenjati zavorne ploščice?

Obraba sklopke je resen problem, sploh če vemo, da ni zajeta v garancijo. Življenjsko dobo ji skrajšate, če (pre)pogosto menjate prestavo ali speljujete v klanec, saj to povzroča prekomerno obrabo.

Ali vaš avto privlači ženske?
Preberi še
Ali vaš avto privlači ženske?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306