Moskisvet.com
shutterstock 431585749

Visoki obrati

Te napake nevede delajo lastniki vozil z ročnim menjalnikom

M.S.
13. 10. 2022 05.00
1

Čeprav vse več ljudi prisega na avtomatske menjalnike, pa tudi ročni še niso šli iz mode. Čeprav jih uporabljamo že desetletja, marsikateri voznik ne ve, kako se z njimi pravilno rokuje, in ne ve, da z določenimi navadami nehote škodijo svojemu jeklenemu konjičku.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Če uporabljate ročni menjalnik, se skušajte izogibati sledečim slabim navadam. Mnogi vozniki imajo navado, da nemudoma prestavijo v prvo prestavo, ko se ustavijo na semaforju, pri čemer pritiskajo pedalo za sklopko, kar pa lahko poškoduje oz. povzroči hitrejšo obrabo sprostitvenih oz. potisnih ležajev le-te, saj vzmet v sklopki ni zasnovana tako, da bi dolgo zdržala veliko silo, zato se prej obrabi in lahko tudi zlomi. Zato ne držite pritisnjene sklopke, ko ni potrebno. Bolje je, da kadar se moramo ustaviti ali počakati na semaforju, menjalnik pustimo v prostem teku (nevtralna prestava) in ga damo v prvo prestavo, šele preden speljemo, sicer lahko pride do okvare celotne enote.

Roka med vožnjo ne sme počivati na prestavni ročici.
Roka med vožnjo ne sme počivati na prestavni ročici. FOTO: Shutterstock
Kaj se zgodi, če med vožnjo prestavimo v ''rikverc'', in kako sploh deluje menjalnik?
Preberi še
Kaj se zgodi, če med vožnjo prestavimo v ''rikverc'', in kako sploh deluje menjalnik?

Vozniki imamo še eno slabo navado, in sicer da roko pustimo počivati na prestavni ročici, kar škoduje menjalniku, saj vilice menjalnika – te skrbijo za pretikanje prestav med zobniki – ob tem po nepotrebnem pritiskajo zobnik, kar lahko vodi do obrabe zobnikov in poškodbe, kot je skakanje iz prestave, opletanje ročice, zatikanje pri prestavljanju ipd. Zato rok ne naslanjajte nanjo, pač pa prestavno ročico uporabite le, ko prestavljate. Še zanimivost. Prestavna ročica velja za falični simbol in simbol moči, na njej pa imajo roko radi ljudje, ki želijo voditi in imajo radi stvari pod kontrolo. Ko spuščate sklopko, bodite nežni in je ne spuščajte naglo, kar vpliva na njeno življenjsko dobo. Na dolgotrajnost menjalnika vplivate tudi tako, da med vožnjo nikoli ne uporabljate nevtralne prestave in da ne prestavite v vzvratno prestavo, ne da bi se vozilo prej skoraj popolnoma ustavilo. O tem si lahko več preberete TU.

Ročni menjalniki izgubljajo boj z avtomatskimi.
Ročni menjalniki izgubljajo boj z avtomatskimi. FOTO: Shutterstock
Bitka menjalnikov: ročni vs. avtomatski. Kateri je pravi za vas?
Preberi še
Bitka menjalnikov: ročni vs. avtomatski. Kateri je pravi za vas?

Naslednje slaba navada je, da ''pozibavamo'' prestavno in skušamo prestaviti, še preden do konca pritisnemo sklopko, kar lahko bodi v okvaro sinhronizatorjev prestav. Poskrbite za pravočasno menjavo olja menjalnika, in sicer tako, da upoštevate intervale, ki jih je predvidel proizvajalec. Čeprav je sledeče bolj posledica nepozornosti kot pa navada, ne speljujte v drugi prestavi, saj to poveča obremenitev celotnega sklopa, kar vodi do hitrejše obrabe in pregrevanja. Če nimate elektronskega menjalnika, navkreber vedno speljujte z ročno zavoro, kar bo podaljšalo življenjsko dobo menjalnika, saj bo manj obremenjen. Napaka, ki jo sicer delajo le nekateri, je, da levo nogo med vožnjo pustijo počivati na pedalu sklopke. Če noge ne umaknete s sklopke, se lahko zgodi, da razklenete stik med lamelo in vztrajnikom in lahko začne drseti, kar vodi v obrabo lamele, lahko pa pride tudi do poškodbe potisnega ležaja. Če pri nizkih hitrostih vozite v peti ali celo šesti prestavi, s tem škodujete ne le sklopki, ampak tudi motorju in pogonskemu sklopu, zato pred pospeševanjem dajte v prestavo ali dve niže. Prav tako vozila ne ustavljajte, ne da bi pri tem stisnili sklopko, saj z zmanjševanjem hitrosti pada tudi število obratov, in če to pade prenizko, se motor začne mučiti.

Preko 200 km/h čez Rebernice
Preberi še
Preko 200 km/h čez Rebernice

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306