moskisvet
VISOKI OBRATI

Tako se lahko pozimi vozite brez zimskih gum in se izognete kazni

15.11.2019, 13:06
0
Od 15. novembra dalje je potrebno imeti po zakonu o pravilih cestnega prometa avtomobil opremljen z ustrezno zimsko opremo, kar pa nujno ne pomeni tudi zimske gume ali M+S pnevmatike s profilom najmanj 3 milimetre.

Zakonsko določeno obdobje obvezne zimske opreme za vozila se je v Sloveniji začelos 15. novembrom in traja vse tja do 15. marca, medtem ko z izjemno na Madžarskem, kjer tovrstnih predpisov nimajo, to obdobje pri naših sosedih – v Italiji, Avstriji in na Hrvaški – traja do 15. aprila.

Dars bi verige prepovedal.
Dars bi verige prepovedal./ FOTO: Profimedia

V tem času morajo imeti na slovenskih cestah ''motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. Predpisano zimsko opremo morajo imeti tudi v zimskih razmerah.'' Po 29. členu Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) kršitelje čakagloba v višini 40 evrov in sicer za prekršek voznika, ki ''pozimi ali v zimskih razmerah motornega ali priklopnega vozila v cestnem prometu nima opremljenega s predpisano zimsko opremo, ali ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.''

Imate zimske guma ali ste v nizkem štartu z verigami?
Imate zimske guma ali ste v nizkem štartu z verigami?/ FOTO: Profimedia

Motorna vozila, katerih masa ne presega 3,5 tone, in tudi priklopna vozila, ki jih vlečejo, morajo biti z zimskimi pnevmatikami opremljenana vseh kolesih. Lastniki vozil se lahko odločijo tudi za drugo opcijo in sicer, da imajo letne pnevmatike s profilom najmanj treh milimetrov in s seboj vozijo ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke. Za vozila, ki presegajo 3,5 tone, pa morajo imeti ''zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali letne pnevmatike ter v opremi ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa,'' veleva zakon.

PREBERI ŠE
Kazen za neustrezno zimsko opremo: koliko doma in koliko v tujini?

Upravljavec in vzdrževalec avtocest in hitrih cest Dars ni navdušen nad uporabo snežnih verig, saj povzročajo škodo na cestiščih, zato predlagajo prepoved verig, saj da so ''odpustek'' za voznike, ki imajo vozila obuta v neprimerne pnevmatike. Po njihovem mnenju bi morala imeti vse (obvezno) zimske pnevmatike najmanj 4 milimetreprofila, kazni za kršitelje pa bi povečali na 100 evrov.

Pozimi se razmere na cesti hitro spreminjajo, zato je treba biti še posebej pozoren.
Pozimi se razmere na cesti hitro spreminjajo, zato je treba biti še posebej pozoren./ FOTO: Profimedia

Prednost zimskih pnevmatik je, da se za razliko od letnih, ki v mrazu hitro otrdijo, najbolje odrežejo pri temperaturah pod 7 stopinj Celzija. Da o tisoče drobnih kanalčkov/lamel, ki služijo za odvajanje vode in preprečevanje akvaplaning, sploh ne govorimo.

PREBERI ŠE
Miti in resnice o pnevmatikah: vse, kar morate vedeti pred nakupom

Kot poroča AMZS, imajo zimske v primerjavi z letnimi pnevmatike enkrat krajšo zavorno pot na snegu pri zaviranju s hitrostjo 50 km/h in sicer 31 metrov proti 62 metrom, občutna pa je razlika tudi na poledeneli cestiin to že pri zaviranju na območju, kjer velja omejitev 30 km/h. Zavorna pot zimskih gum je krajša za več kot 10 metrov.

PREBERI ŠE
Mnenje strokovnjaka: ali alu platišča res niso primerna za zimo?

Še opozorilo vsem voznikom. Od 15. novembra dalje policistiob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjajo tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo.