Moskisvet.com
Avtomobilski nasveti

Visoki obrati

Super triki in nasveti, ki bi jih moral poznati vsak voznik

A.P.
07. 04. 2021 06.00
2

Danes si življenja brez avtomobila ne znamo več predstavljati, in zakaj vam ga na cesti ne bi malce olajšali? Ne nazadnje je vožnja eno težjih opravil, kjer vsako sekundo sprejemamo kopico odločitev. Ste vedeli, da v treh sekundah opravite tudi do 10 opravil? Zato je tako zelo pomembno, da med vožnjo ne počnemo drugih stvari, ko je ukvarjanje s telefonom.

Vožnjo si olajšajte s temi preprostimi nasveti in očarajte prijatelje s trikom, za katerega smo prepričani, da ga boste preizkusili ob prvi priložnosti. V nadaljevanju smo zbrali nekaj zabavnih, predvsem pa koristnih nasvetov, ki vam bodo olajšali sobivanje z vašim avtomobilom.

Porumenela stekla na žarometih

Je vaše steklo na žarometih motno in porumenelo? Težavo lahko odpravite z zobno pasto in (papirnato) brisačo. S pasto namažete steklo, ga spolirate z brisačo in vse skupaj sperete z vodo (priporočamo uporabo bidona). S tem poskrbite ne le za večjo varnost na cesti, temveč tudi privarčujete, saj nova stekla žarometov niso poceni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pravilno nastavljena vzvratna ogledala

Vzvratna ogledala niso za popravljanje pričesk, lišpanje in preverjanje, ali imamo kaj med zobmi. No, razen ko avto miruje. Kajti čeprav večino časa peljemo naprej in spremljamo dogajanje pred sabo, je pravilna nastavitev vzvratnega in stranskih ogledal ključna za varnost. Z njimi morate videti celotno dogajanje za vami, in to ne da bi obračali oz. nagibali glavo. Najprej si nastavimo vzvratno ogledalo na strani voznika, in sicer tako, da v ogledalu vidimo bok svojega vozila in čim širši kot cestišča. Tudi desno ogledalo nastavimo tako, da vidimo bok lastnega vozila in čim širši kot desne strani. Pri vzvratnem ogledalu v kabini moramo poskrbeti, da nam pogleda nazaj ne zastirajo stvari na zadnji polici.

Nizozemski način odpiranja vrat

Kako odpirate vrata, ko izstopate iz vozila? Večina voznikov jih odpira z levo roko, s čimer ni nič narobe, če prej pogledamo prek rame in preverimo, ali mimo morda ne prihaja kolesar, pešec ali vozilo. Marsikdo pa to pozabi. To se vam ne bo moglo zgoditi, če osvojite metodo Nizozemcev, ki so priučeni, da se odpiranja vrat lotijo z desno roko. To od telesa terja, da se zasuka v levo, in s tem avtomatično preverimo dogajanja za vozilom in ob njem. To tehniko na Nizozemskem, kjer je na cestah skoraj več kolesarjev kot voznikov, uporabljajo že desetletja. Poznavanje te je celo pogoj za uspeh na izpitu za avto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako najhitreje in najlažje ohladite avto brez klime?

Bližajo se vroči dnevi, ko vas bo na parkirišču pričakal razgret avto. Če nimate časa, da avto shladite s klimatsko napravo in vam je mar za okolje, se vročega zraka rešite tako, da na eni strani avtomobila odprete eno okno, na drugi pa na hitro 5–6-krat odprete in zaprete vrata. To bo pri vratih potisnilo vroč zrak ven, skozi okno na drugi strani pa bo v kabino prišel hladnejši. Na ta način ne boste pokurili goriva, zato pa privarčevali nekaj minut, pa tudi Zemlja vam bo hvaležna.

Začasna sanacija razpokanega vetrobranskega stekla

Če želite začasno upočasniti širjenje razpoke na vetrobranskem steklu, lahko to storite tako, da razpoko premažete z brezbarvnim lakom za nohte, ki ga nanesete na obe strani razpoke ter počakate, da se povsem posuši. Seveda je to zgolj začasna rešitev, saj v primeru razpoke na steklu avto čimprej peljite na popravilo oz. zamenjavo stekla.

Odstranjevanje vinjete

Vinjeto lahko odstranite na različne načine. En način je s strgalom/strgalnikom za čiščenje steklokeramične plošče in vlažno krpo. Vinjeto s krpo navlažite, nato pa jo previdno spraskate s stekla. Potem je tu metoda s sušilnikom za lase. Namesto da vinjeto navlažite, jo dobro segrejete in odlepite s prsti. Ostanke odstranite z vodo ali detergentom. Tretji način je z uporabo robčkov za čiščenje očal. Vinjeto odlepite s prsti, kolikor gre, z robčkom pa odstranite ostanek. Če imate hitri čistilec, boste v kombinaciji s strgalom za okna in papirnato brisačo z odstranjevanjem gotovi v minuti. Lahko pa uporabite le industrijsko rezilo (britvico), kot je prikazano spodaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lepljenje vinjete s kavbojkami

Želite, da se bo vinjeta lažje odlepila, ko je ne boste več potrebovali? Poskusite trik s kavbojkami! Preden jo nalepite na vetrobransko steklo, jo nalepite na raven del kavbojk. Hrbtni del z lepilom bo pobral drobna delce vlaken, ki bodo omogočili lažje odstranjevanje.

Podaljšajte domet avtomobilskega ključa za daljinsko centralno zaklepanje

Trik ni najbolj praktične narave, morda pa vas kdaj reši na velikem parkirišču, ko boste pozabili, kje ste pustili svoje vozilo. A bolj kot to boste z njim navdušili prijatelje. Če želite avto odkleniti z večje razdalje, to preprosto storite tako, da ključ za daljinsko centralno zaklepanje/odklepanje prislonite k bradi. Sliši se noro, toda deluje! Tisti, ki ste gledali film Dežela La La, se verjetno spomnite prizora s sprehoda, v katerem Ryan Gosling Emmi Stone svetuje, da k bradi prisloni avtomobilski ključ, da bo lažje našla avto, saj to glavo spremeni v anteno. In menda povzroča raka. Za zadnje ne vemo, vemo pa, da trik deluje. Ustna votlina in tekočine v glavi namreč pomagajo k boljši prevodnosti signala, in glava ima v tem primeru podobno nalogo, kot so jo imele antene, ki so štrlele iz televizijskih in radijskih sprejemnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Metodo je v oddaji Top Gear preizkusil tudi Jeremy Clarkson, kar pomeni, da vsekakor deluje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zamrznjena vrata

Pozimi pogosto naletimo na zamrznjena vrata, ki jih je zelo težko odpreti. Te pogosto odpiramo na silo, s čimer pa lahko tesnilo poškodujemo. Tej težavi se izognemo, če gumo med vrati premažemo z mastjo. Lahko uporabimo rastlinsko olje, vazelin, glicerin.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497