Moskisvet.com
Husqvarna 450 rally replica že na prvi pogled razlikuje od vseh drugih terenskih motociklov.

Davidovi ekstremi

Stroj za premagovanje puščave, s katerim kilometre premaguje Simon Marčič

David Stropnik
10. 01. 2020 07.56
1

Med različnimi dirkalniki na svetu izstopajo tisti, narejeni za najtežje preizkušnje na svetu – za vzdržljivostne terenske relije, kot je na primer Dakar. To so stroji, ki morajo združevati nasprotujoče lastnosti, kot so lahkotnost in robustnost, zmogljivost in vzdržljivost.

Z njimi se namreč vozi tudi 10.000 kilometrov dolgo brezpotno dirko v skrajnih klimatskih pogojih in na brezpotjih najbolj zapuščenih in odročnih delov sveta. Zato sem se odločil test Husqvarne 450 rally replica, kot jo na reliju Dakar vozi Simon Marčič, narediti na otoku Rabu, ki s kamnito-peščeno kombinacijo terena odlično simulira dogajanje na tej dirki.

Motocikel za reli se že na prvi pogled razlikuje od vseh drugih terenskih motociklov, predvsem z višjo masko in večjo širino v “bokih”. Nad krmilom se boči visoka prednja šipica, za katero se skriva navigacijski sklop s potno knjigo, natančnim merilcem razdalje in elektronskim kompasom, ki omogoča navigacijo v brezpotjih. Dodane so posode za gorivo, da lahko premagujemo etape, dolge več sto kilometrov. In še vrsta manjših "olepšav", kot sta rezervno orodje in pitna voda, če gre v puščavi kaj narobe.

Husqvarna 450 rally replica že na prvi pogled razlikuje od vseh drugih terenskih motociklov.
Husqvarna 450 rally replica že na prvi pogled razlikuje od vseh drugih terenskih motociklov. FOTO: Simon Marčič

Agregat je 450-kubični s šestdesetglavo hordo precej rohnečih konjičev. Kar je dovolj za končno hitrost 160 km/h, ki se zdi na papirju za dirkalnik smešno majhna, v resnici pa je pri vožnji po neznanem terenu brutalno vrtoglava. V praksi to potrjuje tudi število poškodovanih in mrtvih dirkačev na terenskih vzdržljivostnih relijih. Ker gre za repliko tovarniškega dirkalnika, je pravzaprav to največ, kar je mogoče kupiti. Ta Husqvarna je identična KTM-ovem rally motociklu, zato se v njej skriva desetletje razvoja in testiranj, zmag in stotin milijonov evrov.

Končno hitrost 160 km/h se zdi na papirju smešno majhna, v resnici pa je pri vožnji po neznanem terenu brutalno vrtoglava.
Končno hitrost 160 km/h se zdi na papirju smešno majhna, v resnici pa je pri vožnji po neznanem terenu brutalno vrtoglava. FOTO: Simon Marčič

V praksi to pomeni, da je vzmetenje kos vsemu, kar motorju "zmečemo" pod kolesa, vodljivost pa je zaradi nizkega težišča krosistično lahkotna kljub veliki masi celotnega stroja. V primerjavi s starimi šesto in več kubičnimi dakarskimi "bombniki" s po 50 litri goriva in meter visokim sedežem ter četrt tone mase, ki so dajali občutek, da za rogove držiš besnega okornega bika, se ta 450-tak pelje lahkotno skoraj kot klasični enduro motocikel. A kljub vsemu zahteva živalsko vzdržljivost dirkača, ki na tem motorju dan za dnem vztraja tudi po 12 ur, zahteva skoraj nagonski reakcijski čas, saj se z njim dirka preko neznanega terena, in predvsem zahteva multitasking, ko je treba pri polni hitrosti na neznanem terenu brati potno knjigo in navigirati, medtem ko različne pasti, grbine, skale in zavoji, brzijo pod njim.

Na dakarju je potrebno pri polni hitrosti na neznanem terenu sproti brati še potno knjigo.
Na dakarju je potrebno pri polni hitrosti na neznanem terenu sproti brati še potno knjigo. FOTO: Simon Marčič
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376