Moskisvet.com
S3 SOAR - 4

Visoki obrati

Švicarski 'strešni kovček' za letala

A.M.
02. 07. 2013 08.14
4

Niti ne - švicarski vesoljski progam! Zasebno podjetje bo poleg satelitov v vesolje prevažalo tudi potnike. Stavijo na lansiranje tovora in satelitov s pomočjo prirejenega letala.

S3 SOAR - 5
S3 SOAR - 5 FOTO: Arhiv proizvajalca
Pri Swiss Space Systems razvijajo dostopne načine dostavljanja tovora v vesolje in s tem povezan hitrejši razvoj evropskih vesoljskih programov. 200 milijonov evrov ’težak’ koncept deluje po principu upokojenih ameriških vesoljskih čolničkov, le da bo bolj enostaven in predvsem cenejši.

Prirejeno potniško letalo Airbus 300 bo vesoljsko brezpilotno plovilo SOAR poneslo na višino 10 kilometrov. Tam bo svoje pogonske motorje prižgal vesoljski čolniček in ponesel tovor ali ljudi do višine 80.000 metrov, kjer bodo ’poprijeli’ pogonski motorji druge stopnje, s katerimi bo opremljen vesoljski tovor in ga ponesli tudi do višine 700 km. Vesoljski čolniček bo po izstrelitvi satelita odjadral do pristajalne steze.

S3 SOAR - 3
S3 SOAR - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

S3 SOAR - 2
S3 SOAR - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca

Podjetje obstaja eno leto, njihovi načrti pa so zelo velikopotezni – do leta 2015 bodo v zahodni Švici odprli vzletno stezo, prve poskusne satelite pa naj bi v orbito utirili že leta 2017. Ceno izstrelitve majhni satelitov do 250 kg naj bi zmanjšali na vsega četrtino današnjega zneska. Letalo in plovilo bosta primerni za večkratno uporabo brez pretiranih posegov, uporabljala pa bosta konvencionalno gorivo. V prihodnje načrtujejo tudi ’izlete’ turistov do roba vesolja.

Jim bo uspelo? Glavni sponzor projekta je priznani švicarski izdelovalec ročnih ur. Če jim verjamejo oni ...
 
Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497