Moskisvet.com
Poraba goriva

Visoki obrati

Verjeli ste ravno nasprotno! Če speljujete tako, porabite manj goriva

M.S.
26. 10. 2022 05.00
0

V časih, ko cene goriva segajo v nebo, vozniki skušajo storiti vse, da bi bila poraba njihovega jeklenega konjička čim manjša. Marsikdo se pri tem zateka tudi k tehniki, da pospešuje počasi. Kar pa je, v nasprotju s splošnim prepričanje, napačno, saj tako porabimo več goriva, kot če bolj pohodimo stopalko za plin.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Je bolj ekonomično počasno oz. zmerno pospeševanje do želene hitrosti ali hitro pospeševanje? Večina voznikov, ki želi privarčevati pri gorivu, se poslužuje prve tehnike, saj so nas ''učili'', da tako porabimo manj goriva. A to očitno ne drži. Vsaj tako je pokazala nedavna raziskava, pri kateri se je počasno pospeševanje (še enkrat več, več o tem v nadaljevanju) izkazali za energetsko potratnejše, saj potrebujete več časa, da dosežete želeno hitrost, kar pomeni, da dlje porabljate dodatno gorivo. Če bolj pritisnete na plin in hitreje dosežete potovalno hitrost, boste sodeč po študiji podjetja Select Car Leasing in njenega direktorja Grahama Conwayja porabili manj goriva.

So tudi vas učili, da zavoljo porabe goriva speljujete nežno?
So tudi vas učili, da zavoljo porabe goriva speljujete nežno? FOTO: Shutterstock
Te napake nevede delajo lastniki vozil z ročnim menjalnikom
Preberi še
Te napake nevede delajo lastniki vozil z ročnim menjalnikom

''Ko na to pogledamo z znanstvene perspektive, je ta nasprotna splošnemu prepričanju. Posplošeno rečeno, počasno speljevanje ne prihrani goriva, saj motor porablja gorivo več časa,'' razlaga Conway, ki v isti sapi dodaja, da vam pretežka noga prav tako ne bo privarčevala goriva. ''Na stopalko za plin pritisne do tričetrt in čim hitreje prestavite v višjo prestavo,'' svetuje. Kot svetujejo tudi drugi strokovnjaki, je naš cilj, da čim hitreje dosežemo najvišjo prestavo oz. želeno potovalno hitrost in tako dosegamo najnižje obrate, s čimer najbolj privarčujemo na gorivu pri ciljani hitrosti. Do istega zaključka sta preteklo leto prišli tudi dve poljski tehnološki univerzi – Opole in Wrocaw, ki sta preizkus opravili na Toyoti C-HR z 1,2-litrskim motorjem in skušali ugotoviti vpliv pospeševanja na porabo energije in učinkovitosti s hitrostmi vožnje od 30 do 120 km/h. "Počasno dodajanje plina ni najboljši tehnika da se kar najbolj poveča učinkovitost goriva. Skozi prizmo učinkovitosti je bolje pospeševati intenzivno s čim krajšim pretikanjem. S tem se precej zmanjša energija, ki jo porabi pogonski sklop," so zapisali poljski strokovnjaki.

Cene goriva gredo v nebo, kar mnoge spravlja v obup.
Cene goriva gredo v nebo, kar mnoge spravlja v obup. FOTO: Shutterstock
Kaj se zgodi, če med vožnjo prestavimo v ''rikverc'', in kako sploh deluje menjalnik?
Preberi še
Kaj se zgodi, če med vožnjo prestavimo v ''rikverc'', in kako sploh deluje menjalnik?

Že leta 2005 je profesor iz univerze Dalarna, Mark Dougherty, dejal, da ''vozniki tega žal ne razumejo. Mislijo, da bodo privarčevali na gorivu, če bodo pospeševali počasi, kar pa ni res.'' Ključ je hitro pospeševanje – dozirati je treba omenjeni dve tretjini plina – in čim hitrejše menjave prestav. Kar se tiče električnih avtomobilov, nežno in postopno pospeševanje pozitivno vpliva na večji doseg jeklenega konjička.

Pri električnih vozili se nežnost obrestuje.
Pri električnih vozili se nežnost obrestuje. FOTO: Shutterstock
To morate storiti, če vam ukradejo registrsko tablico
Preberi še
To morate storiti, če vam ukradejo registrsko tablico

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325