Moskisvet.com
Red Bull Air Race Abu Dabi - 2

Visoki obrati

Spielberg: Hitrost, na tone adrenalina in užitka

N.J.
22. 04. 2016 07.59
5

Po vrhunskih predstavah v Abu Dabiju se najboljši akrobatski piloti v razredu Master podajajo novim izzivom naproti. Najboljši se bodo v sklopu prvenstva Red Bull Air Race World Championship predstavili v avstrijskem Spielbergu, v kategoriji Challenger Cup pa se bo moškim ob bok postavila še ženska.

Več videovsebin
  • Vožnja Petra Podlunška v Abu Dabiju 02:44
    Vožnja Petra Podlunška v Abu Dabiju
  • FOKUS 24UR: David Stropnik na nebu 00:55
    FOKUS 24UR: David Stropnik na nebu
  • Iz 24UR: Fokus - Akrobacije med oblaki 14:05
    Iz 24UR: Fokus - Akrobacije med oblaki
Red Bull Air Race Abu Dabi - 3
Red Bull Air Race Abu Dabi - 3 FOTO: Red Bull Content Pool

V Spielbergu bodo Red Bull Air Race World Championship tokrat organizirali že tretjič, in sicer bo akrobatsko obarvan in z adrenalinom prežet prav ta konec tedna, ki je pred vrati: 23. in 24. aprila. Kot napovedujejo organizatorji, bo drugo srečanje (vseh v prvenstvu je osem) razburljivo in vsekakor vredno ogleda.

4 pilotov in 8 dirk

Prav vseh osem tekem je mogoče videti na VOYO: 24. april Spielberg (Avstrija), 5. junij Chiba (Japonska), 14. avgust Ascot (Anglija), 4. september Lausitzring (Nemčija), 2. oktober Indianapolis (ZDA) in 15. oktober Las Vegas (ZDA).

Prva dirka je bila sredi marca v Abu Dabiju, posnetke si lahko ogledate kar na Voyo.si. Dirko, ki bo 17. julija v Budimpešti, si boste lahko ogledali tudi na Kanalu A.

Red Bull Air Race Abu Dabi - 8
Red Bull Air Race Abu Dabi - 8 FOTO: Red Bull Content Pool

Kaj je RedBull Air Race?

Gre za prestižno letalsko svetovno prvenstvo z jasnimi pravili, varnostnimi zapovedmi in izjemno strogim sitom izbora pilotov. Je hkrati vizualni spektakel in najhitrejši motošport na svetu, priznan od Mednarodne letalske zveze.

Kombinacija visoke hitrosti, nizkega letenja in vrhunskih sposobnosti je tista, ki v vsako dirko upre dobri dve milijardi parov oči po svetu. Da je ozračje naelektreno z adrenalinom, je krivih 14 pilotov, ki se vsako leto pomerijo v osmih dirkah po vsem svetu.

Tekmovanje poteka pod strogimi pravili in je sestavljeno iz dirkanja po zračni pisti med napihljivimi stožci. Piloti si glede na uvrstitve nabirajo točke; tisti, ki jih ima največ na koncu sezone, dobi naziv svetovnega prvaka. Gre za nizko, izjemno natančno letenje v neposredni bližini občinstva, piloti dosegajo hitrosti 370 km/h, poleg popolnega nadzora nad svojimi letali pa morajo do potankosti obvladovati še svoje telo in um.

Slovenske barve letos prvič zastopa naš najboljši akrobatski pilot Peter Podlunšek, ki je tudi prvi slovenski pilot, ki nastopa v svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race. V letih 2014 in 2015 se je uspešno kalil v pokalu Challenger, leta 2016 pa je postal del elitnega razreda Master.

Najuspešnejši akrobatski pilot Slovenije vseh časov je na prve stopničke svetovnega prvenstva v zračnih dirkah stopil leta 2014 na 'domači' dirki v Rovinju. Naslednje leto so sledili konkretnejši uspehi, in sicer eno tretje, dve drugi ter skupno drugo mesto prvenstva Challenger Cup. Na končnem, posezonskem treningu, si je Podlunšek z mojstrskim letenjem priboril "neomejeno superlicenco" ali Unrestricted Superlicence ter povabilo v družbo najboljših pilotov na svetu. S prestopom v elitni razred Master svetovnega prvenstva Red Bull Air Race se Podlunšek ne osredotoča le na letalske sposobnosti, temveč tudi na delo na svojem novem dirkalnem letalu Edge 540 V2, ki mora v popolnosti ustrezati njegovemu načinu letenja ter vodenju lastnega dirkaškega moštva. Podlunšek je v dveh desetletjih kariere na aerošovih in tekmah zbral kar 1800 letalskih ur – od tega več kot polovico v akrobatskem letenju.

Rezultati kariere

Red Bull Air Race

•2. mesto v skupni razvrstitvi pokala Challenger svetovnega prvenstva Red Bull Air Race v sezoni 2015; (2. mesto Las Vegas in Fort Worth 2015, 3. mesto Budimpešta 2015 in Rovinj 2014)

Drugo

•8-kratni državni prvak Slovenije v akrobatskem letenju,
•1. mesto Grand Aero Challenge Romania,
•2. mesto Grand Aero Challenge Hungary.

Peter Podlunšek
Peter Podlunšek FOTO: Kanal A

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479