Moskisvet.com
Jaguar C-X75 - 5

Visoki obrati

’Smrtonosen’ a prijazen do okolja

A.M.
12. 07. 2013 08.01
8

Kljub temu, da so projekt že večkrat zamrznili, pri Jaguarju očitno mislijo resno – prihaja hibridni super športnik presežkov.

Jaguar C-X75 - 1
Jaguar C-X75 - 1 FOTO: Arhiv proizvajalca
Jaguar C-X75 ima zagotovo zanimivo zgodovino.
Šeststopenjski menjalnik ne premore vzvratne prestave - zanjo poskrbita elektromotorja.
''Hiter kot Veyron, ekonomičen kot Ampera in ekološki kot Prius'' so napovedali inženirji z otoka in ga napovedali že leta 2010, pa potem na tiho pospravili v predal … bojda zaradi razmer na avtomobiliskih trgih. Projekt so Britanci očitno oživili, le da tehnično ni tako velikopotezen, kot so napovedovali.

Prvotni načrti so zajemali štiri elektromotorje, ki naj bi jih napajali dve mali 'termoelektrarni' – dve dizelski parni turbini. Tehnologija očitno še ni tako daleč ali tako poceni, zato so se obrnili na domače podjetje – razvoj pogonskega agregata so zaupali Williamsu in ta nikakor ni razočaral. Jaguarja C-X75 bodo opremili z 1,6-litrskim bencinskim štirivaljnikom, ki naj bi zmogel 380 kilovatov! V duhu bencinsko-dizelske sinergije sta tu še dva elektromotorja, pogon pa je speljan na vsa štiri kolesa. Celotna naveza zmore preko 630 kilovatov moči in preko 1.000 Nm navora, ob tem pa naj bi vsak kilometer v ozračje izpustil le 89 gramov ogljikovega dioksida.

1,6-litrski štirivaljnik s 380 kilovati so razvili skupaj z Williamsom.
1,6-litrski štirivaljnik s 380 kilovati so razvili skupaj z Williamsom. FOTO: Arhiv proizvajalca


Britanci napovedujejo, da bo ekološki dirkalnik do 100 km/h ’potegnil’ v manj kot treh sekundah, končna hitrost pa naj bi presegla 350 km/h. Zmogljivostim primerna je tudi šasija – ogrodje iz ogljikovih vlaken, kopica aktivnih aerodinamičnih usmernikov in dno avtomobila, znotraj pa vlada pregovorna britanska eleganca. Avtomobil bo moč polniti tudi iz domače vtičnice, eno polnjenje 19 kWh baterij bo zadoščalo za 100 km čiste električne vožnje, sposebnim polnilcem pa bodo 'kot nove' že po 40 minutah.

Izdelali naj bi le 200 takšnih cestnih ’dirkalnikov’, za enega pa bodo zahtevali skoraj milijon evrov.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414