Moskisvet.com
Zadrga

Varni v prometu

Sistem zadrge: ga sploh znate uporabljati?

M.S.
16. 12. 2019 06.20
29

Pogosto se zgodi, da se na cesti dva pasova združita v enega. Takrat pride v poštev pravilo izmeničnega vključevanja oz. zadrge, a marsikdo se ne zna pravilno razvrščati, čeprav naj bi bila to dobro ukoreninjenja vozniška praksa.

Številni vozniki ne znajo oz. ne upoštevajo izmeničnega izmenjevanja oz. t. i. sistema zadrge, ko se dva enakovredna prometna pasova združita v enega, ki pripomore k bolj tekočemu in varnemu odvijanju prometa.

1 na 1 s krožišči: vse, kar morate vedeti o vožnji skozi krožišča
Preberi še
1 na 1 s krožišči: vse, kar morate vedeti o vožnji skozi krožišča

V preteklosti je za sistem zadrge obstaja znak 'izmenično vključevanje vozil', kljub ukinitvi le-tega – ob spremembi Pravilnika o prometni signalizaciji in opremi cest leta 2016 je bil izpuščen, saj so odgovorni ocenili, da je ustavljen del pravil cestnega prometa in kulture in zato ne potrebuje znaka – pa pravilo, ki je bolj stvar solidarnosti in sopomoči, ostaja zapisano v cestnoprometnih predpisih. V petem odstavku 38. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCp) tako beremo:

Če je na smernem vozišču iz prvega odstavka tega člena na enem od prometnih pasov onemogočen promet vozil zaradi ovire ali se pas konča, so vozniki, ki vozijo po sosednjem prometnem pasu dolžni omogočiti vključevanje na ta prometni pas tako, da vozijo s primerno hitrostjo in na takšni razdalji do vozila pred seboj, da se lahko izmenoma vključi v promet še po eno vozilo (sistem zadrge).

Za delovanje zadrge morajo kot prvo vozniki voziti s primerno hitrostjo in na razdalji do vozila pred njimi, da se lahko s sosednjega pasu mednju izmenoma vključi po eno vozilo.

Zadrga
Zadrga FOTO: Manja Kulovic/Shutterstock

Sistem je v takih situacijah nepogrešljiv za tekoč promet, a v praksi zaradi neupoštevanja pravil žal pogosto ne deluje. Če bi se vozniki le-teh držali, bi se kolona vozil ustrezno zmanjšala in bi se ves čas premikali. Da bi bil sistem kar se da učinkovit – beri brez zastojev in pretočnost čim boljša – morajo vozniki prometni pas, ki se ukinja, napolniti vse do zožitve, saj izmenično vključevanje poteka tik pred končanjem prometnega pasu.

Čeprav znak za zadrgo uradno ne obstaja več, pravilo ostaja. Prva tako ga je na določenih cestnih odsekih še vedno moč opaziti.
Čeprav znak za zadrgo uradno ne obstaja več, pravilo ostaja. Prva tako ga je na določenih cestnih odsekih še vedno moč opaziti. FOTO: Shutterstock

Izmenično vključevanje je dokazano edino, ki v primeru združevanja dveh prometnih pasov omogoča kar se da enakomerno vožnjo, ključno pa je zavedanje, da se na preostali prometni pas ne vključujete pred stično točko obeh pasov. Kaj pravila izmeničnega vključevanja ni treba upoštevati?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izjema sta vzporedna prometna pasova, ki nista enakovredna in je eden prednostni. Takrat voznikom ne prednostnem pasu ni potrebno upoštevati pravila zadrge.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369