Moskisvet.com
Lamborghini Sesto Elemento - 5

Visoki obrati

Vražji šesti element

A.M.
14. 02. 2013 08.25
20

Kaj imata skupnega ogljik in najbolj edinstven lamborghini vseh časov? Več, kot bi si mislili. Italijanski oblikovni presežek bo letos razveselil petične lastnike.

Ogljik je nadvse zanimiv kemijski element. V periodnem sistemu elementov ga je zaradi vrstnega števila (števila protonov v jedru atoma) moč najti na šestem mestu. Poleg tega, da je osnovna sestavina vseh živih bitij, tvori tudi izjemno trdne in izjemno lahke spojine. In čeprav italijanska štirikolesna kreacija ni narejena iz diamanta, pa je temu vsaj prekleto blizu.

Lamborghini Sesto Elemento - 3
Lamborghini Sesto Elemento - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

Lamborghini sesto elemento (šesti element) se ’kuha’ že od pariškega salona v letu 2010, letos pa bo ta omejena serija italijanskega superšportnika končno našla pot k svojim lastnikom. Zaščitni znak ’Šestega elementa’ je ogljik. Večina avtomobila je izdelana iz ogljikovih vlaken, z ogljikom okrepljene umetne mase in ostalih eksotičnih materialov, med izdelavo pa so sodelovali z Boeingom. Iz ogljikovih vlaken so izdelali platišča, potniško kabino, karoserijo, odbijače, vzmetenje in sedeže, ki so po vzoru dirkalnikov F1 integrirani v šasijo, izpušni sistem pa je narejen iz posebne kompozitne keramike, ki je odporna na visoke temperature. Končni rezultat je špartansko, 999 kilogramov težko vozilo, ki je obenem najlažji lamborghini, kar so jih kdaj sestavili.

Lamborghini Sesto Elemento - 6
Lamborghini Sesto Elemento - 6 FOTO: Arhiv proizvajalca

Pod motornim pokrovom razgraja 5,2-litrski V10, ki je izposojen pri ’hišnem’ Gallardu. Zmore 425 kW moči in 540 Nm navora. Za tako izjemen avtomobil se morda ne zdi veliko, vendar izjemno lahka konstrukcija omogoča zgolj 2,5-sekundni pospešek od 0 do 100 km/h. Moč na vsa štiri kolesa prenaša šeststopenjski ’e-gear’ menjalnik, ki pretika hitreje kot profesionalni dirkač. Sesto elemento se bo pognal preko 350 km/h.

Italijani bodo izdelal le 20 primerkov, ki so jih v trenutku razprodali po ceni dva milijona evrov. Če vas kaj tolaži, avtomobil ni namenjen cestni uporabi.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369