Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Še več naprednih zaslonov na SID-u

R.B.
20. 05. 2011 11.56
0

Če smo prej pisali o korejskem triumfu na sejmu novih prikaznih tehnologij v Los Angelesu (SID), pa je treba omeniti še druge visokotehnološke cvetke, ki jih bomo kmalu lahko občudovali v živo.

Pri japonsko-multinacionalnem Sonyju so zadnja leta bolj počivali na svojih lovorikah in se trudili svetu dopovedati, da je Playstation uporabniški portal sedaj popolnoma varen in da ga nezaupljivi uporabniki vseeno lahko uporabljajo. Če Sonyju nekako ne gre z implikacijo novih konzolnih rešitev, pa njihov razvoj ne miruje.

Na sejmu SID, kjer vsi glavni igralci svetovne proizvodnje zaslonov prikazujejo svoje nove pridobitve, je Sony pokazal nov upogljivi barvni e-papir v velikosti 13,3 palca (na naslovnici), primeren za bralnike. Upogljiv kos barvne plastike bo zmogel barvne kontraste 10:1, 13-odstotno barvno lestvico in gostoto pik okrog 150 ppi.

Poleg elektronskega papirja so japonski razvijalci pri Sonyju omenjali tudi dva nova zaslona za prikaz treh dimenzij. Manjši po diagonali meril deset, večji pa celih 23 palcev. Nova trirazsežnostna tehnologija bo omogočala ogled brez stereoskopskih očal, manipulacijo treh dimenzij bodo dosegli z dvema ločenima osvetljevalnima paneloma, ki bosta postavljena pred in za LCD-panelom. Za klasični dvodimenzionalni ogled vsebin se bo ena osvetlitvena plošča preprosto izklopila.

Sonyjevi konkurenti iz dežele vzhajajočega sonca tudi ne mirujejo z novostmi pri visokoresolucijskih in drugih tehnologijah. Toshiba je predstavila štiripalčni digitalni zaslon z gostoto 376 ppi, kar je konkretno več kot Applov 'retina' zaslon. Če so iPhoni pri 3,5 palca tako kristalno ločljivi, da zenica naj ne bi zaznala posameznih pikslov na razdalji več kot 10 cm od zaslona, potem bo Toshibin zaslon še bolj prepričljiv, saj bo na mobilnem telefonu brez problema lahko prikazal HD-ločljivost (720 x 1280). Poleg izredno visoke ločljivosti bo Toshibin zaslon omogočal tudi visok kontrast 1500:1 in ekonomičnost. Takšna ločljivost bo v povezavi z visokim kontrastom omogočala, da bodo črke na tem zaslonu končno videti kot na tiskanem papirju.

Podjetja seveda tekmujejo, kdo bo najbolje svoj zaslon prodal kateremu od najbolj uspešnih proizvajalcev mobilnih telefonov. Pred časom se je sreča nasmehnila LG-ju, ki je začel proizvajati zaslone za novejši Applov iPad, po novem pa naj bi svoje visokoresolucijske štiripalčne zaslone vgradil tudi v prihajajočega novega Googlovega Nexusa, ki bo zmogel prikazovati HD.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376