Moskisvet.com
samovozeči avto

Visoki obrati

Vozi se po cestah v kaotičnih razmerah

N.J.
20. 01. 2016 08.16
19

Googlov samovozeči električni avto je dobil družbo. Tudi kitajski velikan Baidu je razvil sistem umetne inteligence za navigacijo samovozečega avtomobila.

samovozeči avto
samovozeči avto FOTO:

Kitajski velikan Baidu je uspešno izvedel testiranje samovozečega avtomobila na cestah v bližini sedeža podjetja v Pekingu. Na 30-kilometrski testni poti je modificiran BMW 3 Series premagoval kompleksne cestne razmere, se soočil z drugimi vozniki. Avto je izvedel številne manevre, vključno s polkrožnim obračanjem, menjevanjem voznih pasov ...
»Popolnoma avtonomna vožnja v kaotičnih prometnih razmerah je vsesplošni izziv, kompleksnost vožnje po pekinških cestah v kombinaciji z nepredvidljivostjo drugih udeležencev v prometu, pa je še večji izziv,« je dejal Wang Jing, podpredsednik Baidu in generalni menedžer oddelka za avtonomno vožnjo.

Baidujevi zemljevidi visoko avtomatizirane vožnje (HAD – highly automated driving) zajemajo podatke o cestah v 3D obliki z natančnostjo nekaj centimetrov, trdijo v podjetju. Avto zaznava druga vozila, vozne pasove in objekte na poti.

Samsung 'meša štrene'

Ločeno od Baiduja je korejsko podjetje Smasung naznanilo, da bo kmalu oblikovalo nov oddelek, ki se bo ukvarjal z izdelavo delov za motorna vozila.

Kot poroča Wall Street Journal, bo podjetje začelo najprej z razvojem sistemom za zabavo, infozabavo. »Sliši se kot razumna poteza. Naj gre za sisteme za pomoč voznikom ali za razvoj avtomatizacije vožnje, v vsakem primeru bo potreben razvoj številnih senzorjev, komunikacijskih sistemov, računalniških povezav, 'oblakov',« je za BBC povedal Alan Stevens z britanskega laboratorija za razvoj transporta.
Kar se Baidujevega samovozečega avtomobila tiče, je Stevens dejal, da bo predvsem to, na kakšnih cestah ga bodo testirali, ključno pri ugotavljanju, česa je njihov produkt v resnici sposoben. »Ne to, kako se obnese na odličnih avtocestah z dobrimi oznakami, vprašanje je, kako deluje na ruralnih cestah,« je dejal.

Vse bolj napeto

Samovozečih avtomobilov je iz leta v leto več in na tržišču prihaja do prave konkurence. Nedavno je med drugim nemški Daimler testiral samovozeči tovornjak na cesti, svojo tehnologijo predstavljajo še Tesla, Volvo ... A ni vse vedno le super in bleščeče: Googlov prototip je bi recimo vpleten v devet prometnih nesreč, odkar ga testirajo na cestah. Iz podjetja so sicer sporočili, da je bil vedno vzrok človeški faktor, ne pa v tehnologiji samovozečega avtomobila.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492