Moskisvet.com
Števci prikazujejo nižjo hitrost od dejanske.

Visoki obrati

S kakšno hitrostjo je najbolj varčno voziti po avtocesti?

M.S.
12. 05. 2023 05.00
0

Dejstvo je, da je pri višji hitrosti poraba goriva višja. Večji kot je namreč zračni upor, ki je glavni dejavnik pri porabi goriva, večja je poraba.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Zračni upor narašča z drugo potenco hitrosti in ne linearno, kar pomeni, da z višjo hitrostjo naglo narašča potrošnja goriva, saj se upor močno poveča.

Z večjo hitrostjo zračni upor ne narašča linearno, zato se poraba drastično poveča.
Z večjo hitrostjo zračni upor ne narašča linearno, zato se poraba drastično poveča. FOTO: Shutterstock

Avtomobili v poprečju dosežejo hitrosti do 170 km/h, optimalna hitrost za motor in porabo goriva pa je precej nižja. Pomembno je, da speljujete postopoma, in da pri majhni hitrosti čim prej pospešite do hitrosti, za katero je primerna višja prestava. Pri 90 km/h in 1.500 do 2.500 obratih na minuto je poraba goriva najmanjša, prav tako tedaj najmanj trpi motor.

Storite to in porabili boste manj goriva!
Preberi še
Storite to in porabili boste manj goriva!

Nemški TÜV svetuje hitrosti do 80 odstotkov maksimalne hitrosti, kar seveda v praksi pogosto ni mogoče, saj je hitrost omejena na 130 km/h. Avto, ki doseže maksimalno hitrost 150 km/h, bi moral za optimalno vožnjo voziti med 105 in 120 km/h.

Kako z vožnjo privarčevati gorivo?
Preberi še
Kako z vožnjo privarčevati gorivo?

Nemški avtomobilski klub ADAC pa je izračunal, da avtomobil srednjega razreda pri 160 km/h porabi do dve tretjini več goriva kot pri vožnji 100 km/h. Pomembno je, da za karseda varčno vožnjo enakomerno pospešujemo, pravočasno prestavimo v višjo predstavo in vozimo od 60do 90 km/h, medtem ko je na avtocesti idealna enakomerna hitrost od 100 do 130 km/h.

To je smrt za avto, a to počnemo vsi vozniki
Preberi še
To je smrt za avto, a to počnemo vsi vozniki

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497