Moskisvet.com
Vozila MORS - javna dražba - 3

Visoki obrati

Slovenska vojska odprodaja

N.J.
06. 01. 2015 13.32
17

Nedavno je na seznamu najboljših in najbolj mogočnih fotografij preteklega leta na spletni strani Buzzfeed znašla tudi ganljiva fotografija pripadnika Slovenske vojske, na kateri štabni vodnik Rajko Lotrič iz poplavljenega območja v Bosni in Hercegovini rešuje dojenčka. A stanje v Slovenski vojski je vse prej kot idilično ...

Vozila MORS - javna dražba - 3
Vozila MORS - javna dražba - 3 FOTO: Ministrstvo za obrambo RS

Vojaki se že nekaj časa pritožujejo nad slabim stanjem osnovne in zaščitne opreme. A da vse ni v najlepšem redu, se zavedajo tudi na višjih instancah. Že takoj, ko je Andrej Osterman od Dobrana Božiča prevzel vodenje Generalštaba Slovenske vojske, je, kot navaja 24ur.com, v svojem prvem televizijskem nastopu dejal, da je prepričan, da je napredek vojske, odkar smo člani severnoatlantskega zavezništva (NATO), izreden. Priznal je, da je oprema, s katero razpolagajo slovenski vojaki, dotrajana, nato pa dodal, da so naši vojaki ustrezno bojno usposobljeni. In to kljub temu, da je trenutno na misijah v tujini okoli 340 slovenskih vojakov in da ima Slovenska vojska dotrajan vozni park. In to zelo dotrajanega. 8. januarja se bo tako odvijala odprodaja starih vozil Slovenske vojske.

Javna dražba
Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije bo 8. januarja 2014 pri skladišču orožja in materialno tehničnih sredstev Bukovžlak pri Celju, del Vojašnice Franca Rozmana Staneta Celje, izvedlo javno dražbo rabljenih motornih vozil ministrstva in Slovenske vojske.

 

Vozila MORS - javna dražba - 2
Vozila MORS - javna dražba - 2 FOTO: Ministrstvo za obrambo RS

Na dražbi bodo zainteresiranim kupcem ponudili kar 60 terenskih, tovornih, transportnih in osebnih vozil. Vsa so starejša od leta 2001, najstarejša segajo celo tja v leto 1972. Med zanimivejšimi so vsekakor terenska vozila puch 250GD in 230GE, land rover discovery, pincgauer 710M 4X4, tovorna vozila TAM 80 in 110, TAM 5000 in 5500, FAP 1921, kot tudi osebna vozila VW golf, renault 5 in megane. Večini avtomobilom je skupno to, da so dotrajana. Medtem ko se bodo osebna vozila prodajala po sklopih, bo tovorna in terenska vozila mogoče kupiti posamično.

Osebna vozila se prodajo v treh kompletih: v prvem sklopu je 6 vozil z izklicno ceno 1.850 evrov. V tem sklopu je med drugim tudi fiat panda letnik 1995, ki ima prevoženih le 85.000 kilometrov in je eno od redkih vozil, ki je še vozno. V drugem sklopu je 15 volkswagnov letnik 1994 do 1999 z izklicno ceno 2.650 evrov. V tretjem sklopu je recimo 8 vozil znamke renault (letnik 1993 do 2001), izklicna cena pa le 1400 evrov. Najvišjo izklicno ceno med terenskimi vozili ima recimo Steyr-Daimler-Puch 300 GE letnik 1991, in sicer 1.500 evrov.

Vozila MORS - javna dražba - 1
Vozila MORS - javna dražba - 1 FOTO: Ministrstvo za obrambo RS

Posebej zanimivi so opisi pri fotografijah, kjer je navedeno, kakšne težave so pri določenem vozilu. Od potrebnih kleparsko-ličarskih del, generalne obnove školjke, popravila zavor, motorja, so tega, da pri enem samem vozilu z izklicno ceno 300 evrov "ne delujejo pogoni, reduktor blokira, med vožnjo zmanjka elektrike, ko vklopiš smerokaze. Motor se pregreva, sovoznikovo steklo se ne odpira, zlomljeni sta plastika na zadnjih vratih in kljuka na zadnjih desnih vratih. Zamenjati bi bilo treba okvir vetrobranskega stekla. V notranjost vozila priteka voda". Tovornjaki in terenska vozila so tako v glavnem zanimivi za zbiralce.

Kolikor so napovedali, se kmalu obeta še ena dražba in tedaj naj bi bila na voljo vozila v boljšem in voznem stanju. Zaenkrat naj bi imeli zbranih okoli 100 ponudb. Zaenkrat so z odzivom zadovoljni in menijo, da bodo prodali vse, je povedal Aleš Sila, vodja Službe za strateško komuniciranje Ministrstva za obrambo RS. Izkupiček bodo namenili obnovi voznega parka.

Kdo lahko sodeluje na javni dražbi?

Na javni dražbi lahko sodelujejo pravne in fizične osebe, ki skladno s pravnim redom Republike Slovenije lahko postanejo lastniki premičnin. Sodelujejo lahko le tisti, ki so pravočasno (do 5. Januarja do 13. ure) na MORS naslovili vso potrebno dokumentacijo. Prodajalo se bo po načelu videno-kupljeno, kot je omenjeno v razpisu javne dražbe, pa je večina vozil namenjena za rezervne dele.

Vozila MORS - javna dražba - 6
Vozila MORS - javna dražba - 6 FOTO: Ministrstvo za obrambo RS
Vozila MORS - javna dražba - 5
Vozila MORS - javna dražba - 5 FOTO: Ministrstvo za obrambo RS
Vozila MORS - javna dražba - 4
Vozila MORS - javna dražba - 4 FOTO: Ministrstvo za obrambo RS
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376