Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

S čim bodo leteli naši otroci

A.M.
02. 04. 2013 08.55
23

Prvi polet z letalom se je zgodil pred več kot stoletjem. "Praletalo" je s hitrostjo 11 km/h v dvanajstih sekundah preletelo 37 metrov. Danes letimo precej dlje. Kaj pa se nam obeta čez manj kot sto let?

Če gre verjeti finskemu letalskemu prevozniku, bodo na nebu vladala ogromna in do okolja prijazna letala. Ob 85. obletnici delovanja so predstavili svojo vizijo prihodnjih letalskih prevozov. Vizijo poletov v letu 2093 so strnili v pet vizionarskih konceptov. Letala prihodnosti bodo v celoti izdelana iz recikliranih materialov. Uporaba fosilnih goriv bo stvar preteklosti, saj bodo zračne križarke prihodnosti uporabljale obnovljive vire energije.

Finnair A1700-2400 cruiser

Letalo s pomičnimi pogonskimi motorji bo omogočalo navpičen vzlet in pristanek, vzletelo pa bo lahko tako z utrjenih površin kot tudi z vodne gladine. Zaradi široke površine bo lahko pot med posameznimi destinacijami preprosto prejadralo. Potnikom bo omogočalo razkošje v obliki hologramskega gledališča, restavracij, barov, trgovin, sejnih dvoran, lepotnih salonov in celo izobraževalnih ustanov.

Finnair A600-850 M

Je širokotrupno letalo, namenjeno medcelinskim poletom. Ogromno letalo združuje veliko uporabnega prostora, kjer bo lahko potovalo od 600 do 850 potnikov z udobjem ladijskih križark. Potniška kabina bo opremljena z inteligentnimi sedeži, ki se bodo samodejno prilagajali potrebam potnikov in bodo opremljeni z 20-palčnimi 3D-zasloni z internetno in satelitsko povezavo. Potnikom bodo na voljo savne, fitnes, igralnice, bazeni in celo diskoteka. Pogonsko energijo bodo zagotavljale sončne celice.

Finnair A600-850

Koncept bo namenjen krajšim poletom. Kapaciteta bo enaka kot pri medcelinskemu bratu, le da bo letalo lažje in med delovanjem ne bo proizvajalo toplogrednih plinov, saj ga bo poganjala elektrika.

Letalo za vsakogar

Hibrid med športnim letalom in helikopterjem bo namenjen zasebni uporabi in naj bi nadomestil osebne avtomobile. Proizvodnjo prvih primerkov naj bi začeli že leta 2020, plovilo pa bo poganjala hibridna kombinacija elektromotorja in varčnega motorja z notranjim izgorevanjem.

Vesoljski turizem

Potniška letala prihodnosti bodo prevažala potnike neposredno v vesoljske hotele, ki bodo krožili v Zemljinih orbitah. Po udobju ne bodo v ničemer zaostajali za hoteli na Zemlji, v njih pa bo lahko prenočilo tudi do 450 gostov.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470