Moskisvet.com
Angara - 2

Visoki obrati

Bo Rusom uspelo?

A.M.
28. 05. 2013 15.05
3

Najnovejša ruska nosilna raketa je nared, z njo pa imajo velike načrte. Poleg komercialnih poletov bodo z njo izvajali tudi poskuse na živalih.

Aktualna nosilna raketa Proton.
Aktualna nosilna raketa Proton. FOTO: Arhiv proizvajalca
Medtem, ko so letos od načrtovanih 13 izpeljali že 3 polete, Rusi še vedno uporabljajo izboljšano različico nosilne rakete Proton, ki jo nenehno izboljšujejo že od leta 1965. Zadnja generacija ’Proton-M’, je namenjena prevozu lahkih tovorov do 22 ton v nizke zemeljske orbite, z njo pa najpogosteje oskrbujejo Mednarodno vesoljsko postajo in prevažajo satelite.

Že v prihodnjem letu bo poletela nova raketa Angara-5. Nova generacija nosilnih raket bo nadomestila družino Proton, odlikujeta pa jo večja učinkovitost in prilagodljivost. Modularna zasnova vsebuje univerzalni modul z rezervoarjema za oksidant in gorivo, ki ga po potrebi nadgrajujejo z ustreznim številom pogonskih modulov. Angara ne bo uporabljala trdnega goriva pač pa tekoči kisik in kerozin. Zaradi modularne zgradbe lahko raketa ponese od dve do 75 ton tovora do 200 km visoko ali do 9 ton tovora 35.000 km visoko, pri čemer bo izgorela v treh stopnjah. Za en sam polet najšibkejše dvostopenjske različice, ki bo 200 km visoko ponesla dve toni tovora, bodo Rusi zaračunali 15 milijonov evrov.

Anagro odlikuje modularna zasnova, ki omogoča vsestransko uporabo.
Anagro odlikuje modularna zasnova, ki omogoča vsestransko uporabo. FOTO: Arhiv proizvajalca

Načrti z novo raketo so dokaj smeli – poleg poletov človeške posadke nameravajo napolniti vesoljsko plovilo z mišmi, jih izstreliti 200.000 km proč od Zemlje in na njih izvajati znanstvene poskuse. ’’Razvijamo vesoljsko plovilo, ki bi ga izstrelili v orbito 200.000 km visoko. Tam bi na miših izvajali celične, genetske in molekularne poskuse, za tem pa bi jih vrnili na Zemljo.’’ je povedal glavni inženir Yuri Bakhvalov. ’’Nimamo več potreb po izvajanju poskusov na večjih sesalcih kot so psi ali opice. Kar bi preizkusili na njih, lahko preizkusimo tudi na ljudeh.’’ je še obrazložil odločitev za male glodalce.

Z novo raketo Rusi ne bodo imeli več potrebe po izstreljevanju raket iz kazahstanskega Bajkonurja, saj bodo rakete lahko pošiljali v vesolje iz svojih kozmodromov v Plesetsku in Vostochnyju.

Angara - 4
Angara - 4 FOTO: Arhiv proizvajalca


Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470