Moskisvet.com
T-90 - 3

Visoki obrati

’’Ruski tank je dokazano najboljši!’’

A.M.
18. 07. 2013 16.01
29

Vsaj tako trdijo ruski vojaški strokovnjaki, ki naj bi preizkusili vse glavne tekmece svetovnih bojišč. Zmaga gre domačemu T-90.

T-90 - 7
T-90 - 7 FOTO: Arhiv proizvajalca
Resda so primerjavo opravili sami, brez tujih vojaških strokovnjakov, pogoji in scenarij, po katerem naj bi ruski T-90 popolnoma nadvladal evropskega in ameriškega konkurenta. Simulirana bitka je potekala na 1.500 kilometrskem bojišču v Saudovi Arabiji. T-90 je uspešno prestal težavni teren, vročino, prah in strelske veščine. V bitki med Leopardi 2A6 in ruskimi T-90 so slednji uničili 60 % ’sovražnih’ oklepnikov, še preden so se ti uspeli približati na ustrezno strelno razdaljo. Ameriški Abrams pa se ni odrezal dosti bolje.

Svetovni vojaški poznavalci se sicer strinjajo, da je Leopard A2A6 najmodernejši tank, vendar še ni bil preizkušen v pravi bitki. Medtem je T-90 izboljšana različica glavnega bojnega tanka T-72. Udeležen je bil v spopadih v Čečeniji, edini od treh konkurentov pa lahko izstreli raketo. Opremljen je s samodejnim strelnim sistemom, ki omogoča upravljanje z zgolj štiričlansko posadko. Ruski glavni bojni tank je v povprečju polovico cenejši kot Abrams in Leopard, je lažji in ima s 700 kilometri veliko večji doseg.

T-90 - 2
T-90 - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca


Kljub malce pristranski oceni ruskih poveljnikov, ki zatrjujejo, da za ceno enega Leopard ali Abramsa izdelajo štiri T-90, ki so v boju štirikrat bolj učinkoviti, bo na tem nekaj resnice. Vojaška tehnologija se resnično dokaže šele v vročici prave bitke. Ameriški glavni tanki so imeli nemalo težav z zloglasnim pogonskim agregatom, ki je požrešen in občutljiv na delovno okolje, ruska konkurenca pa naj bi bila že povsem utečena. Kaj bo šele, ko bo ’zarohnel’ že dolgo obljubljeni naslednik T-95.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400