Moskisvet.com
Pranje avtomobila

Visoki obrati

Ročno pranje ali avtopralnica? To so najpogostejše napake pri čiščenju avtomobila doma.

M.S.
08. 09. 2022 05.00
0

Pranje avtomobila je ob številnih obveznostih, ki jih imamo, pogosto naša zadnja skrb, a ker je pri Slovencih avto še vedno statusni simbol, zanj večina vendarle dokaj vestno skrbi. Vzdrževanje čistoče nenazadnje pripomore k boljši zmogljivosti avtomobila, avto dlje časa ostane ohranjen, preprečimo lahko rjavenje ipd.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Zapeljiv avto sam po sebi pogosto ni dovolj – ta mora biti tudi čist. Ne le iz estetskih razlogov, saj redno vzdrževaje podaljša življenjsko dobo avtomobila. Če ste v dilemi, ali se pranja avtomobila lotiti doma ali ga raje odpeljati v avtomatsko avtopralnico, bo čez nekaj minut vaša odločitev precej lažja.

Konec divjanja. To bo moral imeti vsak nov avto
Preberi še
Konec divjanja. To bo moral imeti vsak nov avto

Pred leti je bilo pranje avtomobila na domačem dvorišču ob koncu tedna domala tedenski ritual. Kljub temu, da imamo kopico avtopralnic, veliko ljudi svojega jeklenega konjička še danes pere doma. S tem pa lahko nevede povzoča škodo svojemu avtomobilu.

Zapuščanje vozila: tega pravila večina voznikov ne pozna
Preberi še
Zapuščanje vozila: tega pravila večina voznikov ne pozna

To so najpogostejše napake pri čiščenju avtomobila doma

Velika večina za pranje avtomobila ne uporablja za to namenjenih preparatov, ampak uporabi tisto, kar ima že doma – najpogosteje so to preparati iz kuhinje, ki pa so lahko preveč agresivni in škodujejo avtomobilskemu laku – čistilna sredstva za pomivanje posode imajo preveč snovi za raztapljanje maščobe, kar ogroža zaščitni sloj laka. Potem je tu uporaba neustrezne krpe, ki npr. vsebuje plastiko (najlon ipd.) in ki prav tako lahko poškoduje lak, saj se lahko pojavijo praske/zarezice, ki so še kako vidne, ko se v temen avto upre sonce. Ko avto operemo, pogosto pustimo, da se ta posuši na zrak, kar pomeni, da lahko na njem ostanejo vodni madeži. Poleg tega med ročnim pranjem nujno ne odstranimo vse umazanije – zrna peska, ki povzročajo praske, so ''temeljni kamen'' za rjavenje, še posebej, če vozila ne peremo z dovolj vode in čistilnimi sredstvi, kar sploh ni redek pojav. Če čistilne gobe ne izperemo dovolj, v njej lahko ostanejo ostri delci, ki na lak delujejo kot brusni papir. Kot vidite, eno površno domače pranjem v lastni režiji lahko tako naredi veliko škode vozilu.

Strah, da bodo krtače poškodovale avtomobilski lak, je odveč.
Strah, da bodo krtače poškodovale avtomobilski lak, je odveč. FOTO: Shutterstock

Kadar se lotite pranja avtomobila doma, začnite pri strehi in perite navzdol, da s pločevine sproti odteka vsa umazanija. Pomembno je, da očistimo tudi podvozje, posebej pozimi, ko je na cesti veliko soli. Če perete avto z visokotlačnim čistilcem, se vozilu s šobo ne smete približati na manj kot 15 centimetrov. Insekte, ki se prilepijo na sprednji del avtomobila, odstranjujte s tonamenski sredstvi, ki za lak niso škodljivi. Ptičjih iztrebkov se je treba lotiti drugače. Več o tem si lahko preberite TU. Podobno kot smolo jih je treba odstraniti čimprej.

Zakaj je treba ptičji iztrebek čim prej odstraniti z avta?
Preberi še
Zakaj je treba ptičji iztrebek čim prej odstraniti z avta?

Pranje v avtomatski avtopralnici

Mnogi so še vedno prepričani, da krtače v avtopralnicah povzročajo poškodbe na vozilu (praske ipd.), kar je morda veljalo nekoč, a v sodobnih avtopralnicah, kjer koristijo tekstilne krtače, je tovrsten strah bolj ali manj odveč, kar so pokazale tudi številne raziskave, kjer so morebitne poškodbe preverjali na mikroskopski ravni. Sicer pa je pomembno, da obiskujete tiste avtopralnice, ki redno menjajo krtače. Zaradi stalnega pritiska vode v avtopralnicah se lak avtomobila med pranjem ne poškoduje, umazanija pa se enakomerno odstranjuje. V predpranju z visokotlačnim čistilcem v avtopralnicah prodrejo tudi tja, kjer čistilne krtače ne sežejo. Še najmanj so avtopralnice sicer primerne za avtomobile črne barve, na katerih so bolj opazne sledi in praske.

S šobo ne smete iti preblizu.
S šobo ne smete iti preblizu. FOTO: Shutterstock

S pranjem v avtomatski avtopralnici se porabi tudi do 40 odstotkov manj vode, kot z ročnim pranjem doma, poleg tega pa se del te vode reciklira. Poleg vsega naštetega je avtomatska avtopralnica tudi zelo priročna, sploh v časih, ko je čas zelo pomemben in je hitrost šteje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325