Moskisvet.com
Robot, ki se uči jezika kot dojenček - 1

Visoki obrati

Robot, ki se uči jezika kot dojenček

U.K.
23. 06. 2012 07.53
0

Na univerzi Hertfordshire so izdelali robota, ki se uči govora zelo podobno kot dojenčki. Je to še en korak na poti k umetni inteligenci?

No, tako daleč še nismo, a robot se nauči prepoznavati preproste oblike in barve, zelo podobno kot dojenček v starosti med šestim in štirinajstim mesecem.

Robot, ki se uči jezika kot dojenček - 2
Robot, ki se uči jezika kot dojenček - 2 FOTO: YouTube

Robota so poimenovali DeeChee in gre za približno meter velikega iCuba, ki je precej podoben dojenčku. In podobnost ni samo zaradi estetike, temveč tudi zaradi same funkcionalnosti.

Znanstveniki s tem projektom preučujejo tako imenovano telesno kognicijo, ki preučuje osnove učenja jezika. Človek se uči tako, da se odziva na frekvence zvoka.

„Učenje mora vsebovati interakcijo med ljudmi in robot, ki izgleda kot človek, bo dobil tudi primerne reakcije od človeškega učitelja,“ je dejala vodja raziskave Caroline Lyon.

Seveda se robot ne obnaša kot človek, temveč samo daje vpogled v osnove učenja jezika. Potencialno bi raziskave lahko vodile do zapletenejših programov, ki bi ustvarili nekaj podobnega zavesti, a najprej bi morali odgovoriti na vprašanje, kaj zavest pravzaprav je.


 

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369