Moskisvet.com
Reaktivni avtomobili – kmalu na cestah? - 1

Visoki obrati

Radioaktivni avtomobili – kmalu na cestah?

U.K.
07. 09. 2011 08.44
10

Osem gramov torija bi potencialno lahko poganjalo avtomobil 480 tisoč kilometrov. In kar je še pomembnejše, šlo bi za čisto energijo skoraj brez emisij.

Torij
Torij FOTO: arhiv proizvajalca

Vendar je treba omeniti, da je torij radioaktiven in posledično strupen. Kljub temu ima torij izjemen potencial, ne le v avtomobilski industriji. Pri razvojnem centru Laser Power Systems (LPS) se ukvarjajo s turbinskim električnim generatorjem, ki ga poganja torijski laser. Ta namreč ne ustvarja svetlobe kot klasični laserji, temveč ustvarja toploto.

Torij je rahlo radioaktiven element z atomsko maso 90 in ga je v naravi približno toliko kot svinca. In že nekaj časa se znanstveniki ukvarjajo s tem, kako bi torij lahko nadomestil uran.

Sedaj so pri LPS prepričani, da lahko izdelajo motor, ki bi avtomobil poganjal "večno", pri tem pa ne bi bilo emisij. Prav tako ima še to dobro lastnost, da "porablja" lastne odpadke. Tako po "uničenju" torija ne bi ostalo nič, kar bi lahko ogrožalo okolje.

Lasersko ogrevanje
Sistem sam po sebi ne bi bil nekaj novega. Laser bi segrel tekočino v paro, ki bi poganjala električni generator. 250-kilovatni sistem (približno 335 konjskih moči) bi tehtal okoli 230 kilogramov in bi bil dovolj majhen, da bi ga brez težav spravili pod pokrov avtomobila. Gram torija bi bil po izračunih LPS enakovreden 28.390 litrom goriva. Torej bi osem gramov torija v povprečju poganjalo avtomobil 5.000 ur.

Ideja o torijskem pogonu ni čisto nova. Koncept avtomobila s "torijskim motorjem" so že leta 2009 predstavili pri Cadillacu, vendar koncept ni imel delujoče "elektrarne".

Le kako se bo odzvala naftna industrija?
Le kako se bo odzvala naftna industrija? FOTO: arhiv proizvajalca

Tudi raziskovalci v Rusiji, Indiji in na Kitajskem so že preučevali možnosti uporabe torija, saj je ena njegovih glavnih prednosti ta, da lahko ljudi pred sevanjem zaščitimo že z navadno alufolijo.

Torijski laser
Znanstveniki pri LPS so se torijskega pogona lotili precej inovativno ravno zaradi uporabe laserja, in ne izdelave reaktorja. "Izdelava samega laserja ni težavna, težava nastane pri integraciji laserja s turbino in generatorjem," je dejal Stevens, vodja razvoja.

Raziskovalci so priredili teslovo turbino, da parni pritisk spremeni v vrtenje. Morali so izdelati novo enoto, ki pretvarja vrtenje v električno energijo.

Vendar je vse te težave mogoče premagati, glavni problem je v tem, ali bodo vlade dovolile izdelavo pogona na torij, ki je potencialno lahko nevaren. Drugi problem je, da je težko reči, kako se bo na to odzvala naftna industrija. Dejansko je bizarno, da se glede na učinkovitost in sorazmerno varnost torija še zmeraj uporablja uran. Stevens je dejal, da je razvoj torijskih reaktorjev zastal zaradi tega, ker jih ni mogoče uporabljati v bombah.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492