Moskisvet.com
Odyssey 21 - extreme E

Visoki obrati

Prvi znanilec dirkaške serija Extreme E, ki seli dirkanje na ledenike, v deževni gozd in puščave

A.P.
08. 07. 2019 10.37
0

Po formuli E, ki je svoj ognjeni krst doživela v sezoni 2014/15, bo leta 2021 debi doživelo še eno avtomobilistično prvenstvo električno gnanih dirkalnikov in sicer Extreme E. Po vzoru električnih bolidov se bodo za slavo udarili električni SUV-i, e-terenec Odyssey 21 pa je znanilec nove dobe dirkanja po ledenikih in puščavah.

Formula E, ki že nekaj časa ne skriva ambicij po novi električni disciplini v motošportu, je razkrila dirkalnik, ki bo dirkal na sestrskem tekmovanju Extreme E. To ne bo potekalo na klasičnih dirkališčih ali znanih reli terenih, pač pa bo zaradi narave vozil primerno za krhke ekosisteme, kamor sicer oktanski hlapi ne sodijo; to so puščave, ledeniki, tropski deževni gozd in drugi tako ali drugače osiromašeni kotički, kjer so klimatske spremembe že terjale svoj davek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Terenska ''e-formula ena'' imenovana Odyssey 21 je debitirala na festivalu hitrosti Goodwood in pokazala mišice na slovitem 1,86 kilometra dolgem vzponu na hrib. Čeravno gre zgolj za prototip, je ena stvar jasna – rojena je okolju prijazna pošast. In to ne le zaradi mišičastega videza, pač pa predvsem gole moči. 1,650-kilogramski ''hrust'' stoji na 37- palčnih (!) pnevmatikah, medtem ko v dolžino meri 4,4 in v širino 2,3 metra ter je z višino 1,90 metra pravi ''Shaq'' med avtomobili. Kljub temu, da spominja na klasičnega centra v košarki, od 0 do 100 km/h tudi na strmem pobočju potrebuje zgolj 4,5 sekunde (tudi pri naklonu nad 50 odstotki!), zaradi česar je prej Zion Williams, kot Shaquille O'Neal. Orjak je za to nalogo vpregel 550-člansko konjenico (400 kW), ki poganja vsako kolo posebej.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nastajajoča serija Extreme E bo dirkalnik začela preizkušati že septembra, francoski proizvalec Spark Racing Technology, ki je ''zakrivil'' že prvi dve generaciji dirkalnikov formule E, pa bo do marca 2020 dostavil že ducat za dirkanje godnih modelov Odyssey 21, ki jih bodo lahko ekipe še nadgradile. Dirkaška serija bo začetek krstne sezone dočakala v prvem trimesečju leta 2021. Cilj serije, za katero stoji ustanovitelj in generalni direktor formule E, Španec Alejandro Agag, je plemenit. Z dirkami na odročnih krajih z občutljivim ekosistemom bodo namreč ''opozarjali na vpliv podnebnih sprememb,'' prav tako bodo promovirali pozitivne vplive e-tehnologije. Kako točno bo to potekali, še ni znano, je pa serije že ''ujela'' veliko ribo. Dirke bo namreč pokrival športni oddelek velike ameriške televizijske mreže.

Vroče dirkačice serije W, formule samo za ženske!
Preberi še
Vroče dirkačice serije W, formule samo za ženske!

Da bo šlo za atraktivno serijo, napoveduje švedska dirkačica touring avtomobilov in dekle zvezdnika formule ena Maxa Verstappna, Mikaela Åhlin-Kottulinsky, ki je imela v Goodwoodu priložnost okusiti moč prototipa in bila naravnost osupla nad njegovo močjo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479