Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Prvi posnetki orodne vrstice v osmih Oknih

R.B.
04. 04. 2011 14.52
7

Mašinerija brni naprej in gospodom iz Redmonda se tako kot njihovim partnerjem pri Intelu, tresejo hlače ob prihodu vse bolj vsemogočnih tablic in ARM procesorskih platform. Microsoft tako že pospešeno razvija nova Okna in na dan so pricurljale nekatere lastnosti vmesnika.

Po nekateri podatkih pri ameriškem programskem gigantu eksperimentirajo z novim vmesnikom 'Ribbon', ki ga uporabniki poznajo že iz novejših različic orodij Office. Orodna vrstica je veliko širša z velikimi ikonami, ki jih je jasno moč upravljati s prsti. Nov vmesnik ne skriva prijateljevanja z funkcijami na dotik, kar pomeni, da bo poleg namiznih računalnikov Windows 8 možno uporabljati tudi na tablicah.

Podobno kot pri prvih prototipih Googlovega Chrome OS, je pri novem vmesniku opaziti tudi večjo vlogo zavihkov, ki so jih logično postavili na vrhnji rob okna. V javnost so že pricurljale fotografije nekaterih v Okna vdelanih aplikacij, kot sta Paint in WordPad. Podobno kot orodna vrstica, so v javnost že prišli posnetki nove opravilne vrstice, ki pa je na moč podobna tisti v sedanji sedmici.
Podobno kot pri Applovih operacijskih sistemih, je Windows Explorer sedaj dobil stalno opravilno vrstico na vrhu ob ikoni na spodnjem delu. Zanimiva je tudi zamenjava številnih ikon s krožci, ki so obarvani glede na funkcionalnost. Je pa zelo 'debela' orodna vrstica malce smešna rešitev v primeru širokih tabličnih zaslonov, ki se logično večinoma uporabljajo v ležečem stanju. Nasprotno od konkurence, ki je z vodoravnimi orodnimi vrsticami zelo skopa, saj hoče ohraniti delovno polje v razmerju 16:9, pa je pri prototipskih screenshotih to urejeno precej nelogično. No, vzeti je treba v zakup, da so to še vedno le prototipi.

Nova Okna naj bi prvič uzrla svet šele naslednje leto, čeprav nekatere govorice naznanjajo morebiten prihod prvih (razvojniških) verzij že konec letošnjega poletja. Sicer bi po mnenju mnogih pravi odgovor na porast zmogljivih tablic s strani Redmonda moral priti 'že včeraj', vendar naj bi slednji na trge prišel šele čez eno leto. Ko bodo Androidi sposobni že marsičesa.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414