Moskisvet.com
Trrafugia

Visoki obrati

Prvi leteči avtomobil že v predprodaji

U.K.
28. 09. 2018 11.33
2

Če ste si zmeraj želeli leteti z avtomobilom, potem vas lahko razveselimo, saj bodo kot kaže te sanje lahko kmalu postale realnost.

Verjetno smo vsi sanjali o letečih avtomobilih vsaj od trenutka, ko smo videli enega v trilogiji Nazaj v prihodnost. A prihodnost bo očitno kmalu tu, saj naj bi prvi leteči avtomobil zelo kmalu prišel na ‘prodajne police’. Žal pa moramo poudariti, da bo avtomobil na prodaj najprej v ZDA. 

Prihajajo prvi leteči taksiji
Preberi še
Prihajajo prvi leteči taksiji
Transition
Transition FOTO: Arhiv izvajalca

Terrafugia
Avtomobil Terrafugia Transition je razvilo istoimensko podjetje, ki je sporočilo, da že razvija tudi še bolj napredno različico avtomobila. Slednji naj bi se imenoval TF-X. A osredotočimo se na prvi komercialno dostopen leteči avtomobil. Transition naj bi na tržišče prišel oktobra prihodnje leto je pa že v predprodaji. Brez dodatnega napajanja naj bi bil sposoben prevoziti/preleteti okoli 640 kilometrov ter doseči najvišjo hitrost okoli 180 kilometrov na uro. Vozilo bo imelo hibridni motor, kupci pa bodo poleg klasičnega izpita potrebovali še izpit za lažja letala. Vendar pa bo let v glavnem nadziral računalnik, tako da ‘pilot’ ne bo poteboval toliko treninga kot pri letalih. Avtomobil je zmožen navpičnega vzleta tako da ne potebuje vletne steze.

TF-X
TF-X FOTO: Arhiv izvajalca

TF-X
Pri podjetju sedaj načrtujejo večjo različico avtomobila, ki naj bi bil sposoben prevažati štiri potnike in doseči hitrosti preko 300 kilometrov na uro. Povečali naj bi tudi doseg avtomobila na 800 kilometrov. Pri podjetju so tudi povedali, da vozilo povsem poganja elektromotor, gorivo je dodano samo, da napolni baterije. 
Voznik bo lahko imel le polovičen nadzor nad vozilom, lahko pa bo celoten let izvedel računalnik. Za vsak slučaj bo imelo vozilo tudi padalo. VSekakor bo zanimivo videti ali bo leto 2019 res prineslo prva leteča vozila in kaj bo to v prihodnosti pomenilo za prometno infrastrukturo. Cena avtomobila (Terafugia Transition) se bo vrtela okoli 260.000 evrov.

TF-X izgleda ko nekaj iz znanstvene fantastike.
TF-X izgleda ko nekaj iz znanstvene fantastike. FOTO: Arhiv izvajalca

Specifikacije Terrafugia Transition

Posadka: 1 pilot
Kapaciteta: 1 potnik
Tovor: 210 kg
Dolžina: 6,02 m
Razpon kril: 8,08
Višina: 1,98 m
Prazna teža: 440 kg
Maks. vzletna teža: 650 kg
Motor: 1 × Rotax 912ULS, 100 Km (75 kW) @ 5800 rpm (največ pet minut), 95 KM (71 kW) @ 5500 kontinuirano
Propeler: na prototipu: Prince Aircraft Company, štirikraki "P-Tip"; na proizvodnem prototipu: Sensenich 3 kraki Rotax
Premer propelerja: 1,7 m
Kapaciteta goriva: 87 l
Pogon na cesti: na zadnjih kolesih
Maks. hitrost: 185 km/h
Potovalna hitrost: 172 km/h
Dolet: 787 km; vožnja po cesti - 1296 km
Maks. hitrost na cesti: 110 km/h
Poraba goriva v letu: 11,0 l/100 km
Poraba goriva na cesti: 6,7 l/100 km

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479