Moskisvet.com
Električni trajekt

Visoki obrati

Prvi električni trajekt

A.M.
13. 02. 2013 08.38
7

Norvežani razvijajo električni trajekt, ki bo prevažal avtomobile preko fjorda Sognefjord. V prihodnjih letih se bodo v celoti znebili dizelskih agregatov.

Med norveškima mestoma Lavik in Oppedal v fjordu Sognefjord bo leta 2015 pričel voziti trajekt, ki ga bo namesto 1.500-kilovatnega dizelskega agregata poganjala električna energija. 80-metrsko plovilo bo lahko prepeljalo do 120 avtomobilov in 360 potnikov, izpuste CO2 pa naj bi zmanjšalo kar za 3.000 ton. ’ZeroCat’ bo v osnovi katamaran z dvema aluminijastima trupoma, kar bo zagotovilo večjo učinkovitost. 800-kilovatni akumulatorji, ki bodo hranili električno energijo za pogon dveh vijakov, bodo tehtali 11 ton, za hitrost plovbe 20 km/h pa bo zadostovalo že 400 kW moči.

Električni trajekt
Električni trajekt FOTO: Arhiv proizvajalca

Norvežani trajekt razvijajo v sodelovanju s Siemensom. Ker je problematika zmogljivosti akumulatorjev pri električnih plovilih še vedno močno prisotna, bodo v vsako pristanišče namestili dodaten komplet baterij, ki se bodo ves čas polnile. Ob pristanku bo posadka baterije preprosto zamenjala … če lahko premikanju 11-tonskega akumulatorja imenujemo preprosto. Vsi kompleti baterij pa se bodo popolnoma napolnili čez noč. Konvencionalni trajekt z dizelskim pogonskim agregatom dnevno porabi 1.450 litrov dizelskega goriva, primerljivo plovilo z električnim pogonom pa se dnevno zadovolji s 6.300 kWh električne energije. Ker Norvežani večino električne energije pridobijo s pomočjo hidro elektrarn, bo ZeroCat omogočil čistejše obratovanje z manjšim izpustom emisij in skoraj ničnimi emisijami trdnih delcev.

Okolju prijazen prototip bo v uporabi vsaj do leta 2025, v bližnji prihodnosti pa nameravajo z električnim pogonom opremiti celotno floto teh transportnih plovil.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376