Moskisvet.com
Lightyear 0

Visoki obrati

Brezplačna vožnja: to je prvi avto na sončne celice

Oskar Sokolov
28. 07. 2022 05.00
0

Čeprav je že daljnega leta 2007 prestižni Mercedes Maybach s pomočjo sončnih celic na strehi hladil na soncu parkiran avto, je ideja o avtu, ki ga med vožnjo polni sonce, do nedavnega veljala za znanstveno fantastiko. A videti je, da se bo zelena utopija v kratkem uresničila. Lightyear, mladi nizozemski proizvajalec električnih avtomobilov, obljublja, da bo že do konca leta začel proizvodnjo modela ''0".

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Brezplačni prevoz na delo

Model "nič" bo prvi komercialno dostopen avtomobil, ki bo v sončnem vremenu in na krajših relacijah popolnoma samozadosten. V sončnem vremenu naj bi avtu sončne celice vsak dan dodale kar 70 kilometrov dosega, kar bi za mnoge pomenilo popolnoma samozadostno vožnjo do službe in nazaj. Lightyear obljublja, da bodo prebivalci sončnih držav, kot so Španija in Portugalska, zahvaljujoč tehnologiji samodejnega solarnega polnjenja kar osem mesecev na leto lahko živeli popolnoma brez polnilnih postaj. Solarno polnjenje pa ne bo koristilo le tistim, ki se bodo z Lightyear 0 vozili v službo, ampak tudi vozačem na dolge razdalje. Sončno vreme bo že tako impresivnemu dosegu 625 kilometrov dodalo do 70 dodatnih kilometrov, kar pomeni, da se bomo z "ničlo" brez nadležnih postankov lahko odpeljali tudi na zelo oddaljen dopust.

Model "nič" bo prvi komercialno dostopen avtomobil, ki bo v sončnem vremenu in na krajših relacijah popolnoma samozadosten.
Model "nič" bo prvi komercialno dostopen avtomobil, ki bo v sončnem vremenu in na krajših relacijah popolnoma samozadosten. FOTO: Profimedia
Kaj vse potrebujete za hišni kino?
Preberi še
Kaj vse potrebujete za hišni kino?

Cena za zelenost

Zelenost in dolg doseg bomo pri Lightyear 0 plačali dvakrat. Prvič z zmogljivostjo – pri Lightyear so impresiven doseg in učinkovitost sončnega polnjenja dosegli tudi s pomočjo nizke teže, saj je Lightyear 0 kar 40% lažji od povprečnega konkurenčnega električnega avta. Nizka teža in učinkovit sistem pogona pa terjata svoj davek, saj je maksimalna hitrost le 160 km/h, pospešek do polne hitrosti pa traja kar 10 sekund, kar je za električni avto precej. Zelenost pa bomo seveda plačali tudi z denarjem. Prvi komercialno dostopen Lightyear model bo stal kar 250.000 €, kar je konkretno več od večine ostalih luksuznih električnih avtomobilov in se bržčas ne bo nikoli povrnilo v obliki prihrankov zaradi sončnega polnjenja. Z zelenimi vprašanji se lahko ukvarjaš šele, ko ti ničesar drugega ne manjka, pravijo.

Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?
Preberi še
Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369