Moskisvet.com
letalo

Visoki obrati

Opazite kaj nenavadnega?!

N.J.
08. 01. 2016 13.30
14

Na letu QF63 iz Sydneyja do Johannesburga je bil sila nenavaden 'potnik'. Letalo je namreč vzletelo s še enim dodatnim, kar 6 ton težkim motorjem znamke Rolls Royce.

 

Letala Boeing 747 so dobro prepoznavna že na daleč, saj je težko zgrešiti tiste njegove 4 velikanske motorje. Česar morda niste vedeli, je to, da 747 lahko potuje s še enim, petim motorjem, ki ga je mogoče pritrditi na predel med trupom in bolj proti trupu pomaknjenim motorjem letala.

Dodatni motor ne poganja letala, je le breme, ki ga lahko letalo nosi. Tale, ki je prikazan v posnetku, je bil namenjen boeingu 747 iz Johannesburga, ki je utrpel okvaro motorja in je nujno potreboval nov motor. Za potezo so se pri Boeingu odločili, ker so želeli motor dostaviti karseda hitro.

 

An extra engine on a jumbo? Find out more in our bio. #Qantas #avgeek #B747 #️

A photo posted by Qantas (@qantas) on


Peti motor letalu doda velikansko dodatno težo. Letalu so morali prav zaradi tega dodatnega bremena že v Perthu dotočiti gorivo. Poseben izziv je zadeva predstavljala tudi za posadko. Letalo je bilo dodatno obremenjeno le na eni strani, zaraid česar je bilo ohranjanje letala med letov v ravnotežju, da so zagotovili varen let, precej težje.

Prvič so dodaten motor na letalo pritrdili še na Boeing 707 leta 1981, nazadnje pred tokratnim transportom motorja z letalom pa leta 2011. V Sydneyju se sicer nahaja obrat z rezervnimi deli, kjer imajo menda na zalogi na milijone rezervnih delov – od najmanjših vijakov pa vse do velikanskih motorjev.   

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492