Moskisvet.com
Zimske pnevmatike

Visoki obrati

Ste pripravljeni ali vas je (znova) presenetilo?

N.J.
13. 11. 2017 08.09
2

To, da zamenjamo letne pnevmatike z zimskimi, še ne pomeni, da smo svoje vozilo pripravili na zimo. Preverite, kaj vse morate preveriti, da pozimi na cesti ne boste zaradi malomarnosti ogrozili sebe in drugih udeležencev v prometu.

Menjava jermena - 5
Menjava jermena - 5 FOTO: Profimedia

Čeprav morda  ni 'tisti čas', ko morate avto peljati na tehnični pregled, da ga lahko registrirate in tudi niste prevozili še toliko kilometrov, da bi morali nujno opraviti mali ali veliki servis, je čas pred zimo tisti, ko je že zaradi vaše varnosti dobro, da svojega štirikolesnika peljete na pregled k vašem avtomehaniku.

Ta naj preveri stanje vašega akumulatorja, da vas ne bo pustil na cedilu ob prvem resnejšem mrazu zjutraj, raven in kakovost motornega olja, olja za menjalnik ter hladilne in zavorne tekočine. Avtomehanik naj preveri stanje jermenov in cevi za zrak in tekočine ter učinkovitost grelne in klimatske naprave. Preveriti je treba stanje in napetost klinastega jermena, ki zagotavlja vrtenje alternatorja, črpalke hladilne tekočine in drugih naprav. Za varno vožnjo je nujno brezhibno delovanje zavor, zato naj avtomehanik preveri še obrabljenost zavor in zavorne napeljave, redno pa moramo preverjati tudi gladino zavorne tekočine. Če se je rahlo znižala, je morda vzrok obraba zavornih oblog. Zavorno tekočino zamenjamo najmanj vsaki dve leti. Nikar ne pozabite na zimske pnevmatike, ki morajo biti pri nas nameščene od 15. novembra do 15. marca. 

Čeprav imate morda doma že komplet s platišči, ki ga lahko zamenjate v domači garaži, je priporočljivo, da vaš mehanik preveri naravnanost kolotekov, ki preprečuje neenakomerno obrabo platišč. Prav tako je pomembno, da so zimske pnevmatike pravilno ’nacentrirane’. Globina profila na zimski pnevmatiki mora znašati najmanj 3 mm! Če vaš mobilni prijatelj 'zimuje' na prostem, razmislite o montaži dodatnega vodnega grelca (Webasta), ki olajša zagon motorja in prijetno ogreje notranjost vašega vozila.

PRAVOČASNO PREVERITE:
- pnevmatike
- zavore
- svetlobne naprave
- zimsko opremo

Kaj lahko storite sami?

Najbolj osnovo opravilo je pregled svetilnih teles. S pomočjo 'asistenta', ki naj za volanom ubogljivo pritiska stopalko za zavor ter vklaplja in izklaplja razne vrste svetilnih teles, preverite v kakšnem stanju so vaši žarometi, smerniki, zavorne luči in meglenke. Preglejte komplet rezervnih žarnic in ga po potrebi dopolnite, nikakor pa ne bo odveč, če boste imeli v zimskem času na zalogi kakšno žarnico za žaromet več. Preglejte stekla žarometov, če so ta počena, jih zamenjajte.

Preglejte stanje brisalcev, šob za pranje stekel in steklenih površin. Če na steklu opazite razpoko ali večjo poškodbo, poskrbite, da boste steklo zamenjali ali odpravili poškodbo. Voda, sol in nizke temperature poškodovanemu steklu nikakor ne prizanašajo. Natančno preglejte metlice na brisalcih, če zapazite kakšne poškodbe ali pa ste metlice zamenjali pred več kot enim letom, vam svetujemo menjavo.

V posodo za pranje stekel natočite zimsko tekočino za pranje stekel, da vam voda ne bo hitro zmrzovala med vožnjo, zlasti pa upoštevajte navodila za mešanje na embalaži – če bo tekočina preveč razredčena, vam bo zamrzovala napeljava in šobe, če tekočine ne boste redčili, pa boste močno zmanjšali življenjsko dobo črpalke za pranje stekel. Še zlasti v zimskem času imejte s seboj vedno kakšno plastenko tekočine za pranje stekel – ni je večje muke, kot vožnja z umazanim vetrobranskim steklom, poleg tega pa je to še izjemno nevarno.

pnevmatike
pnevmatike FOTO: Profimedia
Pred zimo svojemu jeklenemu konjičku privoščite temeljito pranje in še bolj temeljito voskanje karoserije. S tem se boste obranili pred škodljivimi vplivi soli, avtomobil pa v zimskem času temeljito ’izplaknite’ vsaj vsakih štirinajst dni, pa čeprav vreme ni naklonjeno pranju vozil.

V zimskem času poskrbite, da bo vaš rezervoar za gorivo vsaj na pol poln. S tem se boste izognili pretirani kondenzaciji v rezervoarju za gorivo, ki otežuje zagon motorja v hladnih zimskih jutrih, pa še zeblo vas ne bo, če boste obtičali v cestnem zastoju. Če vozite dizla, se pozanimajte o uporabi dodatnih aditivov, ki jih preprosto dodate gorivu in močno olajšajo hladen zagon motorja.

Dobro je vedeti:

TESNILA VRAT - če jih bomo občasno namazali z glicerinom, v mrzlih dneh kljub mokroti vrata ne bodo primrznila;

KLJUČAVNICE na vratih in pokrovu prtljažnika - občasen vbrizg WD 40 ali podobnega penetrirajočega antikorozivnega sredstva bo preprečil pomrznjenje ključavnice.

Ne pozabite na dodatno zimsko opremo!

Pozimi izdatneje razširite nabor vaše obvezne zimske opreme. Poleg varnostnega trikotnika, prve pomoči, odsevnega jopiča in rezervnih žarnic v prtljažnik dajte še zimske verige, lopato za sneg, strgalo za led, omelo za sneg, pršilo za odmrzovanje stekel in ključavnic (če vaš avtomobil ne premore centralnega zaklepanja). V primeru, da ’zabivakirate’ v kakšni avtocestni gneči, vam bodo prav prišli še kakšna odeja ali spalna vreča, ročna svetilka, zimska oblačila, par rokavic in zimske obutve, voda, kakšen zavitek suhe hrane in vžigalice. Nikakor ne bo škodil avtomobilski polnilec za mobilni telefon, če vaš radijski sprejemnik premore funkcijo za sprejem prometnih obvestil, pa jo v zimskem času le vključite in se tako izognite dolgotrajnemu čakanju v gneči. Če že obstanete v gneči, motor zaženite le občasno in tako varčujte z gorivom.

Če je vaš štirikolesnik opremljen s pogonom na zadnja kolesa, ne bo škodil kakšen ’žakelj’ peska ali soli, ki ga vržete v prtljažnik. S tem boste obtežili zadnjo os in izboljšali oprijem zadnjih koles, pa še pesek vam bo prišel prav če boste obtičali na spolzki podlagi.

Ne pozabite!

Pred vožnjo nikakor ne pozabite temeljito očistiti snega in ledu z vašega vozila (to vključuje tudi streho!). Zlasti pa pozimi upoštevajte varnostno razdaljo in vozne razmere. Če imate možnost, se ob prvem snegu zapeljite na kakšno prazno parkirišče in s pomočjo ročne zavor malce ’potrenirajte’ zakonitosti vožnje v zimskih razmerah. Pa varno vožnjo!

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328