Moskisvet.com
B-King Ghost - 1

Visoki obrati

Pripravite motocikel na zimsko spanje

Aleš Majerič
29. 09. 2015 08.04
5

S hladnejšimi dnevi se bliža obdobje, ko večina uporabnikov ’parkira’ svoja motorna kolesa. Preberite, kako shraniti motocikel preko hladnih dni, da spomladi ne bo težav.

Robert Kranjec na motorju poziva k previdnosti - 2
Robert Kranjec na motorju poziva k previdnosti - 2 FOTO: Blaž Garbajs

Zimski ’brlog’
Najpomembneje je najti ustrezen kotiček, kjer bo vaše motorno kolo uživalo udoben in nemoten spanec. Poskrbite, da bo prostor suh, motor pa ne bo izpostavljen neposredni sončni svetlobi. Tudi če je motor pod streho, ga pokrijete z namensko zaščitno ponjavo. Pozor – uporabite zaščitno ponjavo, ki je namenjena hrambi motociklov. ’Domača’ pregrinjala iz blaga nase vežejo vlago, vodoodporna pregrinjala (plastika, platno …) pa ne odvajajo vlage, ki se kopiči pod njimi. Posledica so rjavenje kovinskih delov in plesen, ki napade sedež in tekstilne dele. Namenska pregrinjala dimenzijsko ustrezajo vašemu dvokolesniku, obenem pa lahko ’dihajo’.

Sveže tekočine za zdrav spanec
Pred zimskim spanjem zamenjajte olje v motorju. Tudi če interval za menjavo olja še ni nastopil, se med izgorevanjem goriva tvorijo kisline in jedki plini, ki se akumulirajo v motornem olju. Pred hrambo motor segrejte na delovno temperaturo in zamenjajte olje. Priporočamo tudi menjavo oljnega čistilca. S svežim oljem se boste izognili koroziji notranjih kovinskih delov, spomladi pa bo zagon motorja mnogo lažji.

Če je vaš motociklistični ponos tekočinsko hlajen, preverite stanje hladilne tekočine. ’Antifriz’ je potrebno menjati vsaki dve leti ali na 24.000 km ali po priporočilu proizvajalca. Ob menjavi naj bo motor topel in ne vroč! Če ga lahko držite z roko, bo temperatura ravno pravšnja. Ustrezno hladilno tekočino (navodila proizvajalca za uporabo motorja) v razmerju 50:50 razredčite z destilirano vodo. Po menjavi naj motor nekaj minut obratuje.

Priporočljiv interval menjave hidravlične zavorne tekočine znaša 18.000 km, oz. dve leti oz. po navodilih proizvajalca. Zavorna tekočina deluje higroskopično, kar pomeni, da nase veže vlago. Prekomerna vsebnost vlage povzorča korozijo v zavornem sistemu. Uporabite zavorno tekočino, ki jo predpisuje proizvajalec, če tekočine še nikoli niste menjali sami, to delo prepustite strokovnjaku. Če ne veste, kako po menjavi ’odzračiti’ zavorni sistem, se lahko prva pomladanska vožnja konča zelo slabo.

Bencin
Bencin FOTO: Reuters

Rezervoar za gorivo skoraj do vrha (do roba nalivnega grla, da se bo gorivo lahko raztezalo) napolnite s svežim gorivom. Ker bencin ne vsebuje svinca, ostane ’svež’ zgolj nekaj tednov, zatem bencin oksidira, pri čem lahko zamaši vode in vbrizgovalne injektorje. Gorivu dodajte aditiv za zimsko uporabo, ki bo preprečil akumuliranje vlage in oksidacijo goriva. Ko dodate aditiv gorivu, za 15 minut vžige motor, da sveže gorivo napolni vbrizgovalne šobe. Če je vaš motocikel opremljen s klasičnim uplinjačem, vam priporočamo, da dovod goriva čez zimo zaprete, iz uplinjača pa iztočite gorivo. Če bo vaš dvokolesnik počival več kot pol leta, vam priporočamo še podmazovanje valjev – odvijte vžigalne svečke in v vsak valj zlijte jedilno žlico motornega olja ali olja v razpršilu. Ozemljite vžigalne kable in z zaganjalnikom ’zavrtite’ motor, da se olje enakomerno razporedi po valjih. Dovod goriva naj bo zaprt! Privijte vžigalne svečke in pogonski agregat je nared za zimski počitek.

motoristka
motoristka FOTO:

Kam z akumulatorjem
Med zimskim počitkom akumulator odklopite in ga shranite ločeno. Električni sistemi porabljajo električni tok tudi med izključenim kontaktom, prekomerno izpraznjen akumulator pa ni moč ponovno napolniti. Večino sodobnih akumulatorjev je ’suhih’, nekaterim klasičnim akumulatorjem pa je potrebno za optimalno delovanje doliti destilirano vodo. Akumulator napolnite vsakih 14 dni, polnite pa ga z 10 % ’amperažo’ kot je navedena na akumulatorju – če gre za akumulator z 10 Ah, ga polnite s tokom 1 A. Akumulator ne izpostavljajte temperaturam pod lediščem.

Da bo lep in bleščeč
Tudi zunanjost je pomembna. Po zaključku sezone motor očistite, osušite, spolirajte in povoskajte. Poliranje bo zgladilo površino, vosek pa bo zaščitil lak pred vdorom vlage. Preostale kovinske površine kot so okvir in motor lahko zaščitite s tankih slojem maziva v razpršilu ali dobrim starim WD-40.

Poskrbite tudi za zaščito izpušnega sistema. V izpuh in oddušne odprtine napršite zmerno količino maziva v razpršilu, izpušno cev zamašite s koncem plastične vrečke. Poskrbite, da bo zaščitna ponjava prekrivala tudi izpušno cev!

Motor
Motor FOTO: Reuters

Preverite tlak v pnevmatikah! Če vaš kompresor to omogoča, pnevmatike izpraznite. S tem boste iz pnevmatik spravili vso odvečno vlago. Pnevmatiki napolnite po priporočilu proizvajalca in jih premažite z zaščitnim sredstvom (seveda ne po tekalni površini). Idealno je, da motor preko zime počiva na centralnem stojalu ali posebnem podstavku, ki razbremeni pnevmatike. Če teh pripomočkov ne premorete, si lahko pomagate s stabilno leseno klado ali kosi kartonaste embalaže, ki jo podložite pod posamično kolo.

Za lepe in varne začetke
Ko bo hibernacija mimo, poskrbite, da se boste na cesto podali preudarno in varno. Namestite in priklopite akumulator. Preverite nivoje vseh tekočin in jih po potrebi dopolnite, posebej pozorni bodite na puščanje tekočin! Priklopite dovod goriva. Preglejte, če so čez zimo nastale kakšne poškodbe, če so pnevmatike v zglednem stanju in pravilno napolnjene.

Želimo vam obilo varnih užitkov v družbi vašega dvokolesnega prijatelja.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306