Moskisvet.com
avtomobilska nesreča

Varni v prometu

Pripravite avto na pomlad

M.Š.J.
14. 03. 2019 07.32
1

Nova sezona je že skoraj tukaj in čas za spomladanska opravila tudi. Dom boste s partnerkinimi močmi temeljito počistili in pospravili, nežnejši del populacije se bo odpravil na globinsko nego kože, vi pa boste jeklenega konjička 'zglancali' od zunaj in od znotraj. Bodisi boste to storili sami bodisi bo to za vas opravil avtoservis.

Pomlad namreč ne pomeni le obvezne menjave gum, ampak je priložnost za celostno in globinsko nego avtomobila, ki lahko vašemu cestnemu tovarišu podaljša življenjsko dobo, vam in vašim sopotnikom pa naredi vožnjo udobnejšo in varnejšo. A kakšni so ukrepi, ki bi jim moral slediti vsak skrben lastnik avtomobila?

Če to zimsko sezono avtomobila še niste očistili od znotraj, sedaj skorajda nimate več izgovorov, da tega ne bi naredili. 
Če to zimsko sezono avtomobila še niste očistili od znotraj, sedaj skorajda nimate več izgovorov, da tega ne bi naredili.  FOTO: iStockphoto

Temeljito očistite potniško kabino in prtljažnik

Tudi avtomobil, podobno kot stanovanje ali hiša, potrebuje spomladi temeljito čiščenje. Pozimi smo se v vozilu greli, nismo pa skoraj nič prezračevali. Posledično so se na notranji strani vetrobranskega stekla nabrale maščobe in prah. Vanj smo z obutvijo nanosili precej kamenčkov, blata in soli, ki so se nabrali na tleh, sedežih, v prtljažniku in še kje.

Če to zimsko sezono avtomobila še niste očistili od znotraj, sedaj skorajda nimate več izgovorov, da tega ne bi naredili. Če imate doma pogoje, lahko vozilo od znotraj očistite sami. Pred čiščenjem iz vozila odstranite vse predmete, ki jih ne potrebujete več (na primer sprej za odmrznitev stekel in ključavnice, tekočina za vetrobransko steklo, zimske lopate ipd.) ali jih ne potrebujete v danem trenutku (na primer otroški avtosedež, ščitniki pred soncem ipd.). Nato pa potniško kabino s prtljažnikom vred posesajte in z mokro krpo počistite vse površine. Če sesalca nimate ali z rezultatom niste zadovoljni, je vašemu cestnemu tovarišu bolje rezervirati termin za globinsko čiščenje v avtoservisu.

Da bo avto tekel kot mora, je skrb zanj ključnega pomena.
Da bo avto tekel kot mora, je skrb zanj ključnega pomena. FOTO: Istockphoto

Nega lahko materialom v potniški kabini podaljša življenjsko dobo, prispeva pa tudi k večjemu udobju med samo vožnjo.

Sanirajte poškodbe od soli

V zimskih mesecih se ceste običajno posuje s soljo, da se prepreči poledico in pospeši taljenje snega in ledu. A med vožnjo se sol rada zažre v pnevmatike, podvozje itd. Če vozila v zimski sezoni ne umivamo, lahko sol poškoduje barvo avtomobila, v podvozju pa lahko sproži rjavenje pomembnih avtomobilskih delov. Vozilo je zato treba najkasneje spomladi temeljito oprati tudi od zunaj (s podvozjem vred). Morebitne praske na vozilu in sledove rje pa naj mehanik čimprej sanira, še posebej, če nameravate avtomobil uporabljati še nekaj nadaljnjih let.

Preverite obrabo vetrobranskih brisalcev

Marsikdo se na brisalce spomni šele, ko ima tako umazano šipo, da skorajda že ničesar več ne vidi na cesto. Do slednjega pride, če je guma brisalcev bodisi polna umazanije bodisi povsem obrabljena. Brisalci so del opreme, ki zahteva redno pregledovanje in čiščenje in pomlad je skrajni čas, da to storite in gumo na njih po potrebi tudi zamenjate. Preverite tudi nivo tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla in jo po potrebi dolijte.

Kdor še vozi z zimskimi gumami, naj jih zamenja za letne po 15. marcu.
Kdor še vozi z zimskimi gumami, naj jih zamenja za letne po 15. marcu. FOTO: Profimedia

Zamenjajte gume

Ste že zamenjali pnevmatike? Tudi če roka (15. marec) ne jemljete dobesedno ali pa morda vozite z celoletnimi gumami, se vseeno izplača zapeljati še to pomlad do mehanika. Tisti s celoletnimi gumami preverite profil in tlak v pnevmatikah. Kdor pa še vozi z zimskimi gumami, naj jih zamenja za letne. Tako kot letna pnevmatika ni bila ustvarjena za vožnjo v ledu in snegu, tudi zimska ni bila ustvarjena za dež in naraščajoče temperature. Letne gume omogočajo vozilu v pomladnem vremenu (v primerjavi z zimskimi) veliko boljši oprijem, posledično pa poskrbijo tudi za večjo varnost.

Na to morate paziti pri nakupu in menjavi pnevmatik
Preberi še
Na to morate paziti pri nakupu in menjavi pnevmatik

Preverite nivo tekočin ter delovanje zavor, luči in klime

Zimski meseci za vaš avtomobil pomenijo stres. Nizke temperature v kombinaciji s snegom in ledom vplivajo na obrabo avtomobila na vseh nivojih in samo celostna nega in pregled lahko posledice zime omilijo in ohranijo vašega jeklenega konjička v dobrem voznem stanju. Ob zgoraj navedenih nasvetih ne pozabite preveriti še nivo motornega olja in hladilne tekočine v vozilu, delovanja zavor in luči ter klimatske naprave.

Po vseh teh ukrepih bo vaš avtomobil kar bolj dinamičen in odziven, vi pa se boste lahko brezskrbno zapeljali v pomlad.

Preverite delovanje klime.
Preverite delovanje klime. FOTO:

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417