Moskisvet.com
Privatna letala

Visoki obrati

Prihodnost letalstva: odpadno jedilno olje in meso namesto kerozina?

A.P.
24. 10. 2019 08.09
0

Na največjem letalskem salon na svetu, Las Vegas air show, so ponudniki luksuznih zasebnih reaktivnih letal kupce skušali prepričati z elegantnimi linijami, razkošnimi kabinami in, nekoliko presenetljivo, alternativnimi gorivi.

Proizvajalci goriv in izdelovalci prestižnih zasebnih reaktivnih letal so namreč pokazali nove oblike goriva, ki so manj škodljive do okolja – med drugim odpadno jedilno olje in odpadno meso. Podobno kot letalski prevozniki so se tudi proizvajalci zasebnih letal zavezali, da do leta 2050 prepolovijo emisije CO2 glede na leto 2005.

Privatnih letal se poslužujejo številni milijonarji in zvezdniki.
Privatnih letal se poslužujejo številni milijonarji in zvezdniki. FOTO: Shutterstock

Izdelovalci upajo, da bo ponudba letal na alternativna goriva prepričala kupce, ki so okoljsko ozaveščeni, posebej korporacije, ki so s strani delničarjev ali okoljevarstvenih organizacij pod pritiskom glede trajnosti. Že zdaj pa je dejstvo, da povpraševanje po tovrstnih letalih, ki uporabljajo okolju prijaznejša goriva, presega ponudbo.

Uvajanje zasebnih letal na gorivo iz odpadnih materialov je tudi dobra novica za številne zvezdnike, kot sta princ Harry in Meghan Markle, ki sta bila nedavno deležna hudih kritik, potem ko sta se, kot izpričana okoljevarstvenika, na počitnice v Francijo odpravila s potratnim zasebnim letalom.

Tudi izdelovalci zasebnih letal so se omehčali.
Tudi izdelovalci zasebnih letal so se omehčali. FOTO: Shutterstock

Peterico novih jeklenih ptic znamke Gulfstream, ki je nedavno predstavila tudi največje privatno letalo na svetu Gulfstream G700 – podjetju je decembra naziv za kratko vzelo letalo znamke Bombardier in sicer model Global 7500 – poganja gorivo iz govejega loja.

Imamo novega rekorderja: nov najdaljši polet potniškega letala brez postanka
Preberi še
Imamo novega rekorderja: nov najdaljši polet potniškega letala brez postanka

Med novimi gorivi, ki nastajajo s pomočjo odpadne hrane so tudi ''maščoba, mast in olje, ki so stranski produkt prehrambene industrije'', razlaga Bryan Sherbacow, glavni komercialist pri bostonskem podjetju za biogoriva World Energy, ki za Gulfstream izdeluje gorivo iz mesnih odpadkov in poudarja, da je ''vse gorivo neužitno.'' (Amerika, pač!) Podjetje v Kaliforniji letno proizvede 151 milijonov litrov biogoriva, leta 2022 pa bi lahko ta številka poskočila na 570 milijonov!

Zasebna reaktivna letala skupno prispevajo relativno malo emisij, a na osebo precej več kot komercialna letala.
Zasebna reaktivna letala skupno prispevajo relativno malo emisij, a na osebo precej več kot komercialna letala. FOTO: Shutterstock

Čeprav zasebna letala letno prispevajo zgolj 0,1 odstotka v skupno malho emisij ogljika, pa v povprečju ustvarjajo 20-krat več emisij na potnika na kilometer, kot potniška letala. Če se je princ Harry izgovarjal na varnost družine, pa se zdi izdelovalcem tovrstnih letal blatenje neupravičeno, saj so v zadnjih 40 letih izkoristek goriv izboljšali za kar 40 odstotkov, razlaga David Coleal, ki sedi na čelu podjetja Bombardier Aviation in pravi, da bodo alternativna goriva pomagala prepričati korporacije in bogataše – slednji predstavljajo 19 odstotkov vseh kupcev tovrstnih letal.

Si lahko ponudniki zasebnih letal operejo ime?
Si lahko ponudniki zasebnih letal operejo ime? FOTO: Shutterstock

Po drugi strani so okoljevarstveniki skeptični, da bodo imela biogoriva – običajno gre za mešanico s kerozinom v razmerju 50 : 50 – vpliv na dojemanje ljudi glede tovrstnih letov. ''Nobeno biogorivo ne bo mogla dati industriji zasebnih letal okolju prijazen videz,'' trdi tudi letalski analitik Richard Aboulafia. ''Na koncu so še vedno cena, strošek na uro, razdalja, hitrost in učinkovitost tisti, ki odločajo'', pa meni Brian Proctor, izvršni direktor svetovalnega podjetja Mente Group, ki dodaja, da ''so ljudje vse bolj ozaveščeni glede trajnosti in kako vpliva na planet.''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400