Moskisvet.com
Volan

Varni v prometu

Pravilen položaj za volanom: glavne napake, ki jih delamo vozniki

M.S.
12. 02. 2024 04.44
3

Marsikdo pozablja, da se varna vožnja začne s pravilnim delovnim položajem za volanom. Za varno vožnjo si je treba pravilno urediti sedežni položaj, volan in nastaviti varnostni pas. Že res, da je bila to verjetno prva lekcija, ki ste jo slišali, ko ste sedli za volan v avtošoli, a od takrat je verjetno minilo že nekaj časa, poleg tega pa vas je verjetno takrat ideja, da boste prvič vozili avto, tako prevzela, da ste hitro pozabili, kaj vam je inštruktor vožnje povedal na to temo, zato je prav, da osvežite svoje znanje o tej pomembni varnostni prvini, saj lahko le s pravilnim položajem pregledno spremljate promet v vse smeri in pravočasno odreagirate v dani situaciji.

Te avtomobilske znamke najpogosteje vozijo psihopati, te pa najbolj umirjeni vozniki
Preberi še
Te avtomobilske znamke najpogosteje vozijo psihopati, te pa najbolj umirjeni vozniki

Čeprav se večini zdi, da je njihov položaj za volanom optimalen in mu zagotavlja želeno udobje, pa manever v sili razkriva vse slabosti nepravilnega položaja za volanom. A tedaj je lahko že prepozno. Vcepite si v glavo, da je raje sedite pravilno, kot udobno – udobno lahko še vedno sedite na domačem kavču ali za računalnikom.

Kdaj je v primeru prometne nesreče potrebno poklicati policijo?
Preberi še
Kdaj je v primeru prometne nesreče potrebno poklicati policijo?

Poleg samega položaja in nastavitev sedeža, o katerih več spregovorimo v nadaljevanju, je treba poskrbeti za pravilno držo volana, to je v položaju ''petnajst do treh'', ki je najbolj varen in učinkovit, saj omogoča tudi nemoteno proženje zračne blazine, prav tako v tem položaju v večini primerov ne bo potrebno preprijemanje pri zavijanju, ampak zgolj sukanje levo in desno. Številne voznike, ki so še stara šola, so učili, da je pravilen položaj ''deset do dveh'', kar pa je preživet koncept in zaradi pojava zračnih blazin povsem napačen, saj nam lahko poškoduje roke in obraz.

Deset do dveh je preživet prijem.
Deset do dveh je preživet prijem. FOTO: Shutterstock

Zakaj je pravilen položaj za volanom bolj pomemben, kot mislite? Kadar voznik ni pravilno vseden, nastane težava pri močnem zaviranju. Kadar zavorno ročico pohodimo z vso silo, nas napačen položaj v sedežu prestavi iz položaja. S tem izgubimo optimalno pozicijo, kar pomeni manjšo zmožnost obvladovanja vozila.

Nakup rabljenega avtomobila: to svetuje strokovnjak za izbiro in nakup avta
Preberi še
Nakup rabljenega avtomobila: to svetuje strokovnjak za izbiro in nakup avta

Pravilna namestitev sedeža

Naslonski del sedeža ne sme biti preveč nagnjen nazaj, saj nam mora nuditi dobro oporo in stabilnost med sedenjem. Kot med sedalnim in hrbtnim delom naj bo okoli 90 stopinj – na ta način je hrbet dobro zasidran. Ključna je tudi oddaljenost od pedala za zavore, plin in sklopko. Ko pritisnemo na zavoro, mora biti med sedežem in nogami toliko prostora, da spodaj lahko porinete iztegnjeno dlan. To nam zagotavlja optimalno oddaljenost od pedalov. Kolena naj bodo rahlo pokrčena, saj bodo v primeru trka ublažila udarec. V primeru, da so noge, ko pohodite stopalko za plin do konca, iztegnjene, se bo udarec prenesel direktno na sklepe. Pomemben je tudi pogosto spregledan detajl – višina sedeža. Ta mora biti tako visok, da je med glavo in stropom prostora za stisnjeno pest (v horizontali). Naslon za glavo – ta nas varuje v primeru trka v zadnji del avtomobila – dvignemo tako visoko, da sta vrh naslona in vrh glave poravnana.

Pravilen položaj sedeža vam lahko reši življenje.
Pravilen položaj sedeža vam lahko reši življenje. FOTO: Shutterstock

Pravilna namestitev volana

Vsi sodobni avtomobili omogočajo nastavitev volanskega obroča tako po globini, kot po višini. Najprej je treba poskrbeti, da ostane pregledna armaturna plošča. Pravilno oddaljenost volana od telesa najlažje določimo tako, da iztegnemo roko in poskrbimo, da zapestje počiva na volanskem obroču in se z njim dotikamo armaturne plošče, ne da bi se pri tem nagnili naprej. Na ta način je razdalja med sredino volana in prsnim košem ravno pravšnja – komolci morajo biti pod pravim kotom. Zračna blazina za proženje potrebuje nekje 30 centimetrov, kar je nekje v velikosti A4 lista. Roke v nobenem primeru ne smejo biti povsem iztegnjene, saj to ne omogoča optimalne reakcije, s čimer tvegate resne poškodbe okončin.

Kako ravnati v primeru prometne nesreče?
Preberi še
Kako ravnati v primeru prometne nesreče?

Volanski obroč dvoročno obračamo dokler ga ne zasukamo za 45 stopinj. Na tej točki – odvisno od smeri vrtenja – s spodnjo roko volan spustimo (v položaju 6. ure), in z njo počakamo v položaju, nadaljujemo pa samo z eno, medtem ko drugo spet priključimo, ko se vrnemo na točko, ko smo volan spustili.

Lažna kilometrina: ti modeli avtomobilov imajo največkrat prevrtene števce kilometrov
Preberi še
Lažna kilometrina: ti modeli avtomobilov imajo največkrat prevrtene števce kilometrov

Pravilna namestite varnostnega pasu

Tritočkovni varnostni pas bo svojo nalogo opravil le, če je pravilno nameščen. Kako veste, da bo opravil svojo nalogo v primeru trka in vas bo zadržal v sedežu? Ključna je nastavitev spodnjega dela pasu, da je čim bolj ob telesu in v višini pasu, ne trebuha. Ko pas zapnemo, ga ne smemo pozabiti zategniti, saj ne sme biti ohlapen. Ne pozabite si ga nastaviti po višini, da vas ne reže v vrat. Pas mora iti po sredini rame in ne sme biti zvit.

Če boste te napotke upoštevali med vsako vožnjo, bodo kmalu postali rutina.

Pet napak, ki jih vozniki delamo pozimi: od ročne zavore in bunde do goriva
Preberi še
Pet napak, ki jih vozniki delamo pozimi: od ročne zavore in bunde do goriva

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325