Moskisvet.com
Notranje kroženje zraka

Visoki obrati

S tem gumbom lahko poleti prihranite do tretjino goriva

A.P.
09. 06. 2024 02.30
0

Večina izmed vas pozna gumb na armaturni plošči, zadolžen za aktivacijo notranjega kroženja zraka. Žal večina tega gumba ne zna uporabljati oz. ga uporablja samo za primere smradu. A ta gumb ima v poletnih dneh, ko je zunaj pasje vroče, še precej bolj pomembno funkcijo, zaradi katere se kabina avtomobila hitreje ohladi, prav tako z njo podaljšate doseg.

Gumb za recirkulacijo zraka oz. notranje kroženje zraka se zdi za marsikoga povsem neuporabna tipka, a ti tudi niso nikoli zares pomislil, čemu pravzaprav služi, razen temu, da prepreči vdor smradu iz okolice v kabino. A ni tu le zato, da prepreči, da v tunelih ne vohamo izpuhov in gnojnice na poljih.

Tipka za notranje kroženje zraka ima pomembno funkcijo, za katero pa večina ne ve.
Tipka za notranje kroženje zraka ima pomembno funkcijo, za katero pa večina ne ve. FOTO: Shutterstock

Zelo pomembno vlogo tipka odigra poleti in bi jo moral znati uporabljati vsak, saj je vozilo zaradi tega učinkovitejše in vožnja udobnejša. Namreč v dneh, ko je zunaj pasje vroče, klimatske naprave delajo s polno paro, za kar se porablja na tisoče vatov energije, doseg vozila pa se lahko zmanjša tudi za petino. Tukaj na pomoč kompresorju priskoči omenjena funkcija, notranje kroženje zraka pa za 20 odstotkov zmanjša tudi vdor polutantov, kadar stojite v koloni.

Kaj pomenijo barvne pike na pnevmatikah?
Preberi še
Kaj pomenijo barvne pike na pnevmatikah?

Ko poleti sedemo v razgreto vozilo, ki je stalo na soncu, je v kabini temperatura lahko tudi 70 stopinj Celzija. Najprej seveda avto prezračimo na ''naraven'' način, tako, da odpremo okna ali vrata, s katerimi lahko naredimo prepih. Naslednji pomemben korak je, da s klimo vklopimo tudi recirkulacijo zraka, s čimer kompresor klime hladi zgolj zrak iz notranjosti avtomobila, ne pa tudi zunanjega.

Z recirkulacijo zraka boste imeli večji doseg.
Z recirkulacijo zraka boste imeli večji doseg. FOTO: Shutterstock

Ker ima zrak, ki gre mimo izparjevalnika, nižjo temperaturo, bo klima porabila precej manj energije, saj s tem pomembno razbremenimo hladilno-grelni sistem. Klima bo namreč lažje hladila že delno ohlajen zrak, kot pa vedno znova nov dotok vročega zunanjega zraka. Na tem mestu velja omeniti, da avtomatske klimatske naprave nastavljene na samodejno delovanje, samodejno zaprejo loputo za dovajanje zunanjega zraka in to ponovno odprejo, ko je zrak ohlajen in se poslabša do te mere, da je potreben dotok svežega . Pri ročnih klimah morate zadevo vklapljati in izklapljati sami. Priporočljivo je imeti notranje kroženje zraka vključeno najdlje 10 minut v kosu, saj je treba redno dovajati kisik in regulirati vlažnost.

Volk v ovčji koži
Preberi še
Volk v ovčji koži

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479