Moskisvet.com
Bosch vizir senčilo

Visoki obrati

Po 100 letih avtomobilski senčnik dočakal nadgradnjo

A.P.
07. 01. 2020 08.13
0

Od pojava prvega pravega avtomobila leta 1885 je skoraj vsak del vozila napredoval. Z izjemo vizirja oz. senčnika, ki dlje od osvetljenega ogledala in prostora za shranjevanje dokumentov ni prilezel. Vse do danes, ko se je pojavila ideja o inteligentnem senčniku, ki prepozna voznikov obraz in meče senco zgolj na predel oči ter s tem učinkovito preprečuje bleščanje med vožnjo, ne da bi zastiral pogled na cesto.

Nemški proizvajalec gospodinjskih aparatov je predstavil idejo naprednega oz. z umetno inteligenco podprtega senčnika Virtual Visor, ki je dejansko samo navidezni senčnik. Gre za velike korak naprej, glede na to, da se avtomobilski senčniki skozi zgodovino niso kaj dosti spreminjali.

Vizir je vendarle dočakal nadgradnjo.
Vizir je vendarle dočakal nadgradnjo. FOTO: YouTube

Virtual Visor je transparenten in meče senco le na predel oči, kar mu omogoča vgrajena tehnologija, ki prepozna obraz in njegovo gibanje.

Vzvratno ogledalo 2.0 ali ko sta zunanji ogledali odveč
Preberi še
Vzvratno ogledalo 2.0 ali ko sta zunanji ogledali odveč

Gre za koncept s prosojnim zaslonom LCD in kamero, s pomočjo katere umetna inteligenca prepozna obraz in določi točke ust, nosu in oči ter s pomočjo algoritma ugotovi, kjer mora metati senco. Posledično se zasenči zgolj del vizirja, medtem ko preostanek ostaja prosojen in ne zastira pogleda vozniku, kot to počne klasičen vizir.

Sodobni vizir senco meče le na predel oči.
Sodobni vizir senco meče le na predel oči. FOTO: YouTube

Po besedah Boscha gre za prvo konkretno nadgradnjo senčnika po 95 letih – prvič se je vizir pojavil leta 1924, ko so ga še na zunanjo stran vetrobranskega stekla montirali na Fordovem modelu T, v notranjost pa se je preselil leta 1933 –, ki je mišljen tudi za sovoznika.

Navidezni senčnik zastira precej manjši del (so)voznikovega pogleda.
Navidezni senčnik zastira precej manjši del (so)voznikovega pogleda. FOTO: YouTube

Da gre za pomembno inovacijo z vidika varnosti, priča podatek, da je bleščanje sonca krivec številnih prometnih nesreč in po podatkih Boscha posredno zakrivi dvakrat več nesreč kot kateri koli drug vremenski pojav.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376