Moskisvet.com
Vožnja pod vplivom alkohola

Visoki obrati

Pijani za volanom v boj proti depresiji

A.M.
04. 02. 2013 08.40
3

Nekaterim voznikom na odročnih podeželskih območjih je dovoljeno voziti v "rahlo" vinjenem stanju. Presoja o zmožnosti vožnje je prepuščena policistom.

Preverjanje alkoholiziranosti
Preverjanje alkoholiziranosti FOTO: J.D.
Ne, ne gre za spremembo slovenskega zakona o cestnoprometnih predpisih, temveč za ukrep v irskem podeželskem okrožju Kerry. Okrožni svetniki so sprejeli sklep, da lahko v nekaterih zaselkih vozniki vozijo z več kot 0,5 promila alkohola (grama alkohola na kilogram krvi). Od kod takšen privilegij?

Okrajne oblasti se bojijo, da bodo s prepovedjo uživanja alkohola povzročile porast depresije. Na redko poseljenih irskih območjih so pivnice edini kraj, kjer se ljudje lahko malce pozabavajo in družijo. Meja 0,5 promila pomeni, da vozniki ne smejo zaužiti niti kozarca piva, pri čemer obstaja bojazen, da bodo zlasti starejši prebivalci iz strahu pred kaznijo ostajali doma. Izolacija bi jih po eni strani pahnila v depresijo, po drugi strani pa bi vse mlajše generacije ostale brez pomembnega vira modrosti, folklore in kulture, ki jih starejši delijo ob skupnem druženju.

"Zakon se mi zdi upravičen na območjih gostega prometa z visokimi hitrostmi. Na cestah, kjer hitrosti ne presegajo 60 km/h in je prometa zelo malo, pa se mi stanje ne zdi tako kritično," je povedal okrajni svetnik Danny Healy Rae. Predlog so podali v presojo irskemu pravosodju. Kakor koli že, pravijo navihani Irci, prepoved alkohola za volanom je število žrtev prometnih nesreč, katerih vzrok je bil alkohol, zmanjšala za 42 odstotkov.

V Sloveniji se je od lanskega januarja do novembra zgodilo 17.074 prometnih nesreč, od tega je bil alkohol vzrok za 1.669 nesreč oz. devet odstotkov. Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev nesreč je znašala 1,51 grama alkohola na kilogram krvi. Skrb vzbujajoč je porast števila nesreč s smrtnim izidom, ki se je v primerjavi z letom 2011 povečalo za 46 odstotkov. Volan in alkohol preprosto ne gresta skupaj.

Sojenje Mačku - 6
Sojenje Mačku - 6 FOTO: POP TV

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376