Moskisvet.com
Ortus T

Visoki obrati

To je avtomobil na sončni pogon, izdelali so ga študentje

E.R.
15. 05. 2024 03.00
0

Skupina študentov je izdelala svoj prvi avtomobil na sončni pogon, poimenovala pa ga je Ortus T.

Večina študentov svoje oko vrže na poceni avtomobile, pri katerih dražje zavarovanje ni potrebno in v katere lahko običajno spravijo samo svoje najosnovnejše stvari. Kot vsi vemo, pa izjema potrjuje pravilo, kar dokazujejo tudi avstralski študentje z univerze Durham, ki so si za svoj prvi avtomobil zadali precej višje cilje

Luka Dončić na intervjuju razkazal kar pet luksuznih vozil
Preberi še
Luka Dončić na intervjuju razkazal kar pet luksuznih vozil

Izdelujejo namreč avto s sončnimi celicami, ki bo sposoben prevoziti več tisoč kilometrov samo z uporabo energije, ki jo proizvaja sonce. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mešana skupina 21 študentov je v svoj prvi prototip omenjenega vozila, tako imenovani DUSC2023 – prvič popeljala na cesto in z njim po Avstraliji v sklopu projekta Bridgestone World Solar Challenge prevozila 3000 kilometrov v šestih dneh. Izdelani avtomobil poganja samo sončna energija, sposoben pa je dosegati hitrost do 59,2 kilometra na uro.

Kaj storiti, če v avtomobil natočimo napačno gorivo?
Preberi še
Kaj storiti, če v avtomobil natočimo napačno gorivo?

Sedaj pa so že lotili izdelave druge generacije vozila na sončni pogon, ki so ga poimenovali Ortus-T, s katerim nameravajo letos v septembru tekmovati na iLumen European Solar Challenge – 24 urni vzdržljivostni preizkušnji na Zolder circuit v Belgiji. Gre za dirko, ki dovoli dva postanka za nočno polnjenje baterij, ki tehtajo kar 20 kilogramov. 

Toliko boste po novem plačali samo za pravico za lastništvo avtomobila
Preberi še
Toliko boste po novem plačali samo za pravico za lastništvo avtomobila

Avtomobil Ortus – T se sicer lahko pohvali s 4 kvadratnimi metri velikimi sončnimi celicami, primeren pa je predvsem za manjše in drobnejše voznike, zato da se prihrani na teži in izboljša aerodinamiko.

Vedika Bedi
Vedika Bedi FOTO: X - CARmagazine

Vodja 21 članske skupine, Vedika Bedi, je povedala: "Prostor za volanom je precej ozek, saj je dizajniran za voznika, ki meri v višino okoli 167 centimetrov in nič več."

To je avtomobil, ki ga preprosto hočete voziti
Preberi še
To je avtomobil, ki ga preprosto hočete voziti

 Ortus-T je opremljen z Bridgestoneovimi pnevmatikami Enliten z nizkim kotalnim uporom, ki uporabljajo 63 % recikliranih materialov, vključno z organskimi vlakni, pridobljenimi sajami iz pnevmatik cestnih avtomobilov in jekleno ojačitvijo iz druge življenjske dobe. Zasnovani so posebej za izboljšanje dosega in učinkovitosti električnih avtomobilov.

Kako ženske kupujejo avto?
Preberi še
Kako ženske kupujejo avto?

Ortus-T bo prvič predstavljen na festivalu hitrosti v Goodwoodu.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.carmagazine.co.uk

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400