Moskisvet.com
Okna v letalih

Visoki obrati

To je razlog, da so vsa okna na letalih ovalne oblike

M.S.
19. 02. 2024 14.45
0

Na začetku so bila okna v letalih kvadratne oblike, kasneje pa so postala ovalna.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ste se kdaj spraševali, zakaj so okna na letalih ovalne oblike? Kaj pa, čemu služi luknjica na oknu? Več o tem si lahko preberete TU, zakaj so ovalne oblike, pa izveste v nadaljevanju.

Luknjica v oknu na letalu?!
Preberi še
Luknjica v oknu na letalu?!

Okna se bila do 50. let 20. stoletja kvadratne oblike, potem ko je prišlo do več tragičnih nesreč, pa so jih preoblikovali v ovalna. Usodni sta bili leti 1953 in 1954, ko naj bi bila za tri letalske nesreče kriva okna kvadratne oblike in je zaradi njih letalo v zraku razpadlo, saj koti oken niso dobro prenesli visokega zračnega pritiska. Okna so bila sicer kriva za velik del poškodb na letalu, in sicer kot posledica eksplozivne dekompresije, ki jo povzročajo razpoke zaradi tlaka. Letala so namreč začela leteti vse višje, saj so se tako izognila turbulencam in porabila manj goriva.

Ti letalski sedeži so najbolj varni v primeru letalske nesreče
Preberi še
Ti letalski sedeži so najbolj varni v primeru letalske nesreče
Okna v letalih so bila sprva kvadratne oblike.
Okna v letalih so bila sprva kvadratne oblike. FOTO: Shutterstock
Zakaj so vsa potniška letala bela?
Preberi še
Zakaj so vsa potniška letala bela?

Okroglasta okna nimajo tovrstnih težav, saj se pritisk enakomerno razporedi in so posledično varnejša, saj so manj dovzetna za poškodbe. Na visoki višini, vemo, mora biti notranjost pod pritiskom, na kar prva letala niso bila pripravljena in je bil pritisk na ogrodje prevelik. Ker okna veljajo za enega izmed najbolj občutljivih delov letala, morajo ustrezati številnim predpisom. Če vas je strah letenja, naj povemo, da je statistično gledano letenje ena izmed najvarnejših oblik prevoza.

To so bile zadnje besede pilota, ki je pilotiral nesrečni concord
Preberi še
To so bile zadnje besede pilota, ki je pilotiral nesrečni concord

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328