Moskisvet.com
Ogrevani sedeži

Visoki obrati

Ogrevani avtomobilski sedeži so skrita nevarnost za moško plodnost in denarnico

M.S.
08. 12. 2023 05.00
1

Uporabljate gretje sedeže? To je ena od funkcij v avtomobilu, ki postajajo v zimskem času nepogrešljive, saj povečujejo udobje med vožnjo. Čeprav je rezervirana za nekoliko dražje avtomobile, jo je ob doplačilu mogoče dobiti tudi v avtomobilih nižjega cenovnega razreda. Ogrevanje pa je dobrodošlo tako pri usnjenih, kot pri tekstilnih sedežih. Toda z ogrevanjem ne gre pretiravati, saj predstavlja nevarnost za moško plodnost.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ogrevani sedeži pridejo v hladnih zimskih dneh še kako prav, saj nas začnejo segrevati precej hitreje kot topel zrak v kabini. A če pretiravate, lahko to povzroči določene zdravstvene težave. Podobno kot prenosni računalnik v naročju so tudi ogrevani sedeži eden izmed sovražnikov sperme. Že res, da toplota izpod sedeža pozitivno vpliva na mehur in boste lažje zadrževali urin, če je mehur poln, a visoka temperatura škoduje prostati, če funkcijo uporabljate prekomerno. Previsoka temperatura in pregrevanje predela – moda se segrejejo tudi tri stopinje nad normalno temperaturo – namreč škodujeta modom in zmanjšata plodnost, saj pregrevanje testisov manjša število spermijev in zmanjšuje oz. upočasni proizvodnjo sperme. Zato so moda tudi locirana nekoliko stran od telesa, saj je za proizvajanje sperme potrebna nižja temperatura. Veš o tem si lahko preberete TU. Ogrevani sedeži obenem povzročajo potenje v predelu mednožja, kar lahko povzroči glivične okužbe.

Ogrevani sedeži imajo svoje slabosti.
Ogrevani sedeži imajo svoje slabosti. FOTO: Shutterstock
Kako ravnati, ko pride do verižnega trčenja?
Preberi še
Kako ravnati, ko pride do verižnega trčenja?

Ogrevani sedeži lahko vodijo tudi do znamenj rdečerjave barve, podobnih opeklinam. Ta se pojavijo na spodnjem delu hrbta in stegen, in sicer zaradi poškodb podkožnih žil. V najslabšem primeru so ti madeži trajni. Negativnih posledic ogrevanih sedežev se zavedajo proizvajalci vozil, ki skrbijo, da ogrevanje z več stopnjami sčasoma zniža temperaturo.

Marsikdo si pozimi ne zna več predstavljati življenja brez ogrevanih sedežev.
Marsikdo si pozimi ne zna več predstavljati življenja brez ogrevanih sedežev. FOTO: Shutterstock
Zamrznjena vrata avtomobila? Nikar ne počnite tega!
Preberi še
Zamrznjena vrata avtomobila? Nikar ne počnite tega!

Ogrevani sedeži lahko predstavljajo tudi hud udarec za vašo denarnico, saj so popravila draga. Zato je treba biti pri tovrstnih sedežih previden. Ne smemo jih točkovno obremenjevati, saj imajo nameščene električne grelne elemente, ki so precej ranljivi za poškodbe. Te lahko nastanejo že, ko pokleknemo na sedež, da bi dosegli kaj na zadnjih sedežih, ali ko sesamo vozilo. Tovrstna poškodba oz. okvara je draga, ker je treba zamenjati cel grelni element, saj lahko sicer pride do točkovnega pregrevanja. Višina stroška je odvisna tudi od tega, ali ima sedež ločen grelni element ali je ta integriran v oblazinjenje.

Teh stvari v hudem mrazu ne smete puščati v avtu
Preberi še
Teh stvari v hudem mrazu ne smete puščati v avtu

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497