Moskisvet.com
Moški je hamburger

Visoki obrati

Od izvornih celic do hamburgerja

U.K.
20. 02. 2012 13.31
2

Nizozemski znanstveniki so uporabili izvorne celice s katerimi so izdelali trakove mišic, kmalu pa naj bi izdelali celoten hamburger.

Cilj raziskave je pridelava mesa, ki bi bila precej bolj učinkovita in prijazna kot klavnice. Dr. Mark Post je pred časom dejal, da bodo lahko s to tehnologijo kmalu izdelali približno 60 odstotkov mesa, ki ga trenutno pojemo. S tem pa bomo tudi izjemno vplivali na okolje, v pozitivnem smislu seveda.

Izvorne celice - 3
Izvorne celice - 3 FOTO: Reuters

V prvem poskusu so Post in ekipa 'vzgojili' košček mesa, ki je bil približno 2 cm dolg, 1 cm širok in debel približno milimeter. Košček mesa je sicer čisto bel, saj nima krvi. Zato bodo sedaj koščke pomešali s krvjo in umetno vzgojeno maščobo in do jeseni naj bi imeli celotno pleskavico.

Trenutno bo stala proizvodnja te pleskavice sicer okoli 200.000 funtov (167.000 evrov). Vendar pa naj bi se proizvodnja kmalu drastično pocenila.

A potrebno bo še ogromno dela, da bodo dosegli 'kvaliteto' mesa. Saj umetno meso pač ne bo imelo takšnega okusa, predvsem pa se morajo posvetiti zmanjševanju stroškov. A so prepričani, da jim bo uspelo.

Znanstveniki ocenjujejo, da bomo morali povečati proizvodnjo hrane za 50 odstotkov v naslednjih 50 letih, da bomo lahko zadovoljili potrebe naraščajoče populacije. Klimatske spremembe in urbanizacija pa trenutno to proizvodnjo zmanjšujeta. Profesor Post pa verjame, da bo proizvodnja mesa v prihodnosti bolj učinkovita od trenutnih metod. Poleg tega pa se bo zmanjšalo število živali, ki jih ubijemo v klavnicah.

Vendar se je že javil predsednik kanadskega združenja Earthsave, David Steele, ki je poudaril, da bi dobili isti učinek, če bi ljudje pojedli manj mesa. „Gotovo so velike prednosti umetnega mesa pred naravnim, a so rastlinske alternative še boljše,“ je Steele dejal za javnost. Poudaril je še, da ga skrbi, koliko antibiotikov in drugih kemikalij bi umetnemu mesu dodali, da bi preprečevali razkrajanje.


 

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470