Moskisvet.com
električni avto

Svet na Kanalu A

Običajen ali električni avto? Najprej preberite tole!

N.J.
17. 11. 2015 15.01
10

Okolju prijazna tehnologija je nekaj, k čemur teži razvoj na vseh področjih in avtomobilizem ni izjema. Električni avtomobili vztrajno rušijo meje in z novimi produkti podjetja na cestišča pošiljajo vse bolj zmogljiva električna vozila.

električni avto
električni avto FOTO:
Na mladih svet stoji. BMW je Gimnaziji Jurija Vege podaril dva prototipna električna avtomobila Serije 1 Active E, ki jih je bilo na svetu proizvedenih le 1100. Do konca januarja bodo dijaki iskali izboljšave ... Več v oddaji SVET na Kanalu A!
PREDNOSTI ELEKTRIČNIH AVTOMOBILOV

Hiter in tih

Električna vozila so bolj tiha in običajno dajejo občutek mehke vožnje. Energija preprosto poganja kolesje ob pospeševanju, kar daje popolnoma drug občutek pri vožnji. Neslišnost delovanja motorja za nekatere morda celo ni prednost, a vožnja je gladka, pospeški zelo dobri.

Stroški

Kljub napredni tehnologiji so električni avtomobili cenovno dostopni, čeprav so še vedno precej dražji od drugih, uporaba pa je cenejša, saj nam ni treba vanj točiti bencina oziroma dizelskega goriva. S serijsko proizvodnjo so stroški za izdelavo avtomobila nižji, sčasoma bodo tako padle tudi cene avtomobilov na električni pogon.

električni avto
električni avto FOTO: Thinkstock
Energijska učinkovitost

Električni avtomobili so z vidika varčnosti energije odlična izbira v primerjavi z vozili na druga goriva. Kot kažejo raziskave, se uporabi okoli 60 odstotkov električne energije, ki jo prenese na kolesa.

Praktičnost

Voznikom električnih avtomobilov ni treba čakati v vrstah na bencinskih črpalkah. Preprosto napolnite baterijo in zadeva je 'opravljena'.

Emisije

Električna vozila so 'zelena' in njihove emisije so v primerjavi z drugimi avtomobili zanemarljive.

Varnost

Električna vozila, kar se varnosti tiče, niso nič drugačna od običajnih vozil na druga goriva. Imajo vso potrebno varnostno opremo.

Vzdrževanje

Za vzdrževanje električnega avtomobila boste porabili manj, saj ni treba dolivati določenih tekočin, ki so nujno potrebne pri običajnih avtomobilih, poleg tega pa 'odpadejo' tudi stroški popravljanja okvar motorja. Električni avto je tako veliko bolj vzdržljiv od bencinskega, saj je električni motor zelo robusten, edino, kar se kvari, je baterija.

električni avtomobil - 2
električni avtomobil - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca
SLABOSTI ELEKTRIČNIH AVTOMOBILOV:

Omejen doseg

Večina električnih vozil ima doseg do 160 kilometrov, čeprav so zmogljivosti baterij iz leta v leto večje in se temu primerno veča tudi doseg. Doseg zelo niha tudi glede na temperaturo okolja, v katerem vozi. Pri nizkih temperaturah ali ob visoki vročini, ko je med vožnjo vklopljena še klimatska naprava, je doseg tudi polovico manjši.

Polnilne postaje

Če so bencinske črpalke na vsakem vogalu, tega ne moremo trditi tudi za polnilne postaje za električna vozila, čeprav so tudi te vse pogostejše.

Kilogram goriva pomeni okoli 13.000 vatnih ur energije, kilogram baterije pa le okoli 500 vatnih ur, zaradi česar električni avtomobili z enim polnjenjem opravijo lahko veliko krajšo pot. Močnejše baterije bi pomenile večjo prevoženo razdaljo z enim polnjenjem.
Dolgotrajno polnjenje

Dejstvo je, da veliko hitreje natočimo gorivo v rezervoar kot napolnimo baterijo, čeprav je pri slednjem strošek neprimerljivo nižji. Nekatere baterije za polnjenje potrebujejo pol ure, nekatere pa tudi so več, celo šest ur.

Menjava baterije

Baterijo električnega avtomobila je treba zamenjati na 3 do 5 , morda celo 10 let. Strošek menjave je zaenkrat še velik, znaša pa več tisoč evrov.

Nezaupanje voznikov

Večina še vedno prisega na konvencionalna vozila, do popolnega sprejetja električnih avtomobilov pa bo trajalo po vsej verjetnosti še kar nekaj časa.

Tiho delovanje

To utegne biti težava pri voznikih, ki imajo radi dinamično vožnjo in radi prisluhnejo zvoku svojega jeklenega konjička. 

Krajšanje časa polnjenja

Avtomobilska industrija je na področju razvoja električnih avtomobilov močno odvisna od razvoja sposobnih baterij, 'zmagovalec' na tem področju pa bo tisti, ki bo razvil baterijo, ki bo za polnjenje porabila najmanj časa in omogočila čim daljši doseg.

nanodot
nanodot FOTO:

Višje cene

Električni avtomobili so številnim težje dostopni predvsem zaradi cene. Četudi naj bi se investicija povrnila (ni stroškov z vzdrževanjem motorja, stroškov za gorivo - in teh ni malo ipd.), a je vseeno običajno zelo težko naenkrat odšteti toliko višjo vsoto denarja. Poleg tega je tudi izbira precej manjša.

Tudi nanotehologija:
Znanstveniki so izdelali tudi revolucionarno nano baterijo, ki naj bi jo bilo mogoče napolniti v pičlih 12 minutah, zdržala pa bi okoli 1000 polnjenj.

Nekatere raziskave so sicer pokazale, da so v splošnem električni avtomobili za okolje večje breme. Ne med uporabo, ampak med samo izdelavo. Proces izdelave namreč dokazano bolj onesnažuje okolje kot izdelava vozil na fosilna goriva, je pokazala raziskava, ki so jo pred časom opravili na Norveškem.

Električni avtomobil je sam po sebi učinkovitejši in okolju prijaznejši kot avtomobili z motorjem z notranjim izgorevanjem, oddajajo manj izpustov, so tišji ... V raziskavi so se osredotočili ne le na vozilo samo, temveč so v račun vzeli celotni življenjski krog avtomobila na električni pogon, od proizvodnje do uporabe in konca življenjske dobe. Ugotovili so, da je okolju pravzaprav nevarna električna energija iz premoga. Količina toplogrednih plinov v ozračju bi se ob masovnem povečanju števila električnih avtomobilov naglo povečala. Raziskovalci so pri analizi upoštevali možnost za nastanek kislega dežja in smoga, nastanek trdih delcev v zraku ter zasičenost človeškega telesa in narave z onesnaženimi delci - trenutno so primarni viri električne energije nafta, premog in plin. Ob vsem tem so zaključili, da so se, upoštevajoč vse te dejavnike, električni avtomobili izkazali za slabše ali vsaj enako močne onesnaževalce okolja kot tradicionalna vozila in prav nič bolj ekološki. Pri izdelavi baterij in električnih motorjev po drugi strani uporabljajo strupene minerale (nikelj, baker in aluminij), zato je še posebej vznemirljiv podatek, da prav tovarne, ki proizvajajo električne avtomobile, sodijo med večje onesnaževalke okolja. "Ti avtomobili okolje onesnažijo, še preden se vozila sploh vozijo po cesti," so zapisali v poročilu.

Mnoga podjetja (prednjači Tesla) se trudijo sicer razviti čim bolj zmogljivo baterijo, ki bi avtomobilom omogočala čim daljši doseg, po drugi strani pa bi se lahko karseda hitro napolnila. Raziskovalci rešitve ne vidijo v izboljšavah baterij, temveč o preusmeritvi na alternativne vire energije: veter in sonce. "Kontraproduktivna pa je promocija električnih avtomobilov v regijah, kjer elektriko večinoma pridobivajo iz lignita ali premoga," so še zapisali v poročilu.

električni avto
električni avto FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497