Moskisvet.com
Lockheed Martin SR-72 - 2

Visoki obrati

Novi SR-72: kamorkoli na svetu bo prispel v 1 uri!

N.J.
24. 10. 2017 08.15
3

Trenutni hitrostni rekord med letali s človeško posadko si že od davnega leta 1976 lasti ameriško izvidniško letalo Lockheed SR-71 blackbird. Leta 2013 so pri Lockheed Martin naznanili, da izdelujejo njegovega naslednika.   

Lockheed Martin SR-72 - 2
Lockheed Martin SR-72 - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca

Lockheed Martin nadgrajuje obstoječe izvidniško letalo SR-71 Blackbird, s katerim je posadka leta 1976 poletela s hitrostjo 3529,6 km/h. Novi SR-72 naj bi imel še bolj izjemne lastnosti kot predhodnik, ki so ga izdelali v 60-ih letih preteklega stoletja in ki ga v uporabi ni od leta 1998, in je dosegal višje hitrosti od Mach 3, kar je 3-krat višja hitrost od hitrosti zvoka.

Vse o letalu Lockheed SR-71 blackbird izveste TUKAJ!

SR-72 je projekt, ki ga razvija Skunk Works, Lockheed Martinov oddelek, ki se ukvarja z razvojem naprednih tehnologij. Kolikor je znano, bo SR-72 brezpilotno hipersonično letalo.  Pri Lockheedu zatrjujejo, da bo lahko potoval z maksimalno hitrostjo Mach 6, uporabljali pa ga bodo lahko ne le za izvidniške naloge, temveč tudi za uničevanje ciljev, saj naj bi tudi izstrelke izstreljeval z nadzvočno hitrostjo. Kamorkoli na svetu bi z letalom lahko prispeli v maksimalno eni uri.

Šušlja se, da je testni SR-2 že v hangarju pri Skunk Works, pri Lockheedu pa so potrdili informacijo, da nameravajo s testnim letalom prvič poleteti v začetku naslednjega desetletja, torej po letu 2020. Operativen naj bi bil okoli leta 2030.

SR-72 bo združeval tehnologijo, ki so jo v sodelovanju z agencijo DARPA Falcon Project (Defense Advanced Research Projects Agency) razvijali za HTV-2 (Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2), plovilo z raketnim pogonom. HTV-2, s katerim so dosegli izjemno hitrost Mach 20 (okoli 21.000 km/h) je bil projekt, pri katerem so proučevali aerodinamiko, aerotermalne učinke ter vodljivost, navigacijske možnosti in možnosti nadziranja. 

Lockheed Martin SR-72 - 1
Lockheed Martin SR-72 - 1 FOTO: Arhiv proizvajalca

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325