Moskisvet.com
nikon 1 - 7

Visoki obrati

Nikon serije 1 se igra s časom

S.R.
03. 10. 2011 14.50
0

Nikon je pred kratkim predstavil novo serijo naprednih digitalnih fotoaparatov nikon 1 (Nikon One) z izmenljivimi objektivi. Glavni adut serije, katere prva predstavnika sta fotoaparata nikon J1 in V1, so nove fotografske funkcije, s katerimi lahko manipuliramo čas.

Revolucionarna serija 1 in njena prva predstavnika se ponašajo z odličnimi tehničnimi lastnostmi, ki omogočajo napreden način zajema videa in slike. Oba fotoaparata imata vgrajen CMOS-senzor ločljivosti 10,1 milijona slikovnih točk in formata CX ter zmogljiv dvojedrni procesor EXPEED 3. J1 ima vgrajeno bliskavico, funkcijo avtomatskega odstranjevanja hrupa z videoposnetkov, medtem ko se malce večji V1 ponaša z elektronskim iskalom (EVF), zunanjo bliskavico, mehansko zaklopko, stereomikrofonom in ohišjem iz magnezijeve zlitine.

Prva predstavnika serije 1 – nikon V1 in J1
Prva predstavnika serije 1 – nikon V1 in J1 FOTO: arhiv proizvajalca

Prva predstavnika serije 1 sta opremljena s trenutno najhitrejšim 135-točkovnim sistemom samodejnega ostrenja na svetu, pri fotografiranju in snemanju svetlečih ali gibljivih motivov pa samodejno preklopita na 73-točkovni sistem ostrenja s faznim zaznavanjem (AF). Zmogljiv procesor, ki lahko obdela kar 600 milijonov svetlobnih točk na sekundo, je razlog, da lahko fotoaparata serije 1 uporabljata nove načine fotografiranja in zajema videa.
Fotoaparata J1 in V1 lahko tako zajemata video polne HD-ločljivosti 1080p pri 30 ali 60 posnetkih na sekundo. Zaradi zmogljive notranjosti lahko kar med snemanjem s preprostim pritiskom na gumb posnamemo tudi fotografije polne ločljivosti. Ker samo visoka ločljivost pri izjemno hitrih kadrih včasih preprosto ni dovolj, imata J1 in V1 tudi možnost snemanja počasnih posnetkov pri 400 ali celo 1200 slikah na sekundo. To v praksi pomeni, da lahko v objektiv ujamemo hiter dogodek, ki traja le nekaj sekund, ter ga nato predvajamo v večminutnem počasnem posnetku.
Naslednji izmed novih načinov fotografiranja je funkcija, imenovana "fotografija v gibanju" (Motion Snapshoot), ki dobesedno zajame zgodbo trenutka. Poleg fotografije "motion snapshoot" namreč zajame še enosekundni video v počasnem posnetku in ju združi v pravo živo sliko.
Serija 1 v načinu pametnega izbiranja fotografij (Smart Photo Selector) tudi poskrbi, da vedno ujamemo najboljšo možno fotografijo. Fotoaparat namreč začne fotografirati, še preden popolnoma stisnemo sprožilec, in nadaljuje tudi po tem, ko smo ga izpustili. "Smart photo selector" nam tako posname 20 različnih fotografij, nato pa glede na kompozicijo in ostrino samodejno izbere in prikaže pet najboljših fotografij.
Prva predstavnika serije 1 sta tudi oblikovno zelo dovršena. Kot omenjeno zgoraj se nikon V1 ponaša z robustnim ohišjem iz aluminijeve zlitine, lahko pa ga tudi razširimo še z vrsto dodatkov, kot so bliskavica, GPS-enota in podobno. V1 je na voljo v mat črni in beli barvi. Malce manjši J1 je še preprostejši za uporabo, kljub temu da je sposoben prav vseh funkcij večjega brata V1. J1 ima vgrajeno bliskavico ter je dovolj majhen, da ga lahko imamo vedno v žepu. Na voljo je v kar nekaj različnih barvah, od mat črne do rožnate, ustreznih barv pa so tudi dodatki.
Nikon V1 in J1 bosta na slovenske police prišla v oktobru. Fotoaparata bosta v kompletu vključevala standardni 10–30-milimetrski objektiv, na voljo pa so tudi že ultratanki 10-milimetrski objektivi za širokokotno fotografiranje ter 10–100-milimetrski objektivi z motoriziranim zoomom, ki je idealen za snemanje videoposnetkov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369