Moskisvet.com
Sredinski letalski sedeži

Visoki obrati

Nič več črna ovca: končno pravica za najbolj osovražen sedež v letalu

A.P.
21. 07. 2019 10.30
2

Daleč najmanj priljubljen sedež v letalu je srednji sedež, ki pa morda že kmalu ne bo več najslabša izbira za letalskega potnika, saj je ameriško podjetje iznašlo način, kako povečati udobje potnika, ki sedi v sendviču sedeža pri oknu in ob prehodu.

Le redko kdo izmed letalskih potnikov si želi sedeti na sredinskem sedežu kadar so ti razporejeni v kolonah po tri, saj ima tako levo in desno potnika, ki potencialno ogroža njegov osebni prostor. Za razliko od potnikov ob straneh ima na voljo manj prostora za roke, noge, komolce in tudi ramena.

Inovativna zasnova prinaša več prostora za potnike na sredinskem sedežu.
Inovativna zasnova prinaša več prostora za potnike na sredinskem sedežu. FOTO: YouTube

Ameriško podjetja Molon Labe Seating je že leta 2017 predstavilo letalski sedež, ki drastično poveča udobje potnika na sredinskem sedežu, že leta 2020 pa naj bi slasti inovacije izkusili prvi potniki. Rešitev za več udobja se skriva v položaju sedeža, ki je pomaknjen nazaj in navzdol, kar prinaša dodatnih 13 centimetrov prostora (širine). Potniki tako namesto v ravni vrsti sedijo rahlo zamaknjeni, s čimer je bolje izkoriščen razpoložljivi prostor v letalu.

S1 sedeži bolj izrabijo razpoložljivi prostor.
S1 sedeži bolj izrabijo razpoložljivi prostor. FOTO: YouTube

Sedeži, ki se uradno imenujejo S1, imajo tudi posebna naslonjala za roke, ki preprečujejo, da bi se potniki ovirali s komolci, kar je sicer pogosta praksa. Sprednji del naslonjala je namreč nekoliko višji kot zadnji, kar prinaša bolj naraven položaj za roke, hkrati pa omogoča, da soseda izkoristita vsak svoje del naslonjala in se ne več bojujeta za isti ''kos zemlje''. Sredinski potnik dobi zadnji del, potnik levo oz. desno pa višji sprednji del.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sredinski sedež S1 bo postavljen pet centimetrov nižji od sosednjih in tudi za 7,5 centimetra pomaknjen nazaj. Na račun položaja so mu lahko povečali širino, ki bo 58 namesto zdajšnjih 45 centimetrov. Izdelan je iz aluminija in sodi v peresno lahko kategorijo, saj tehta pičlih devet kilogramov. To je kar 40 odstotkov manj od povprečja in toliko, kot tehtajo čislani Recaro SL3510.

Sredinski sedež bo nižji in pomaknjen nekoliko nazaj.
Sredinski sedež bo nižji in pomaknjen nekoliko nazaj. FOTO: YouTube

Žal s temi sedeži potnik ne pridobi na prostoru za noge. Nasprotno, prinaša dodatne težave večjim potnikov, saj sedimo nekoliko niže, prav tako sedežu še vedno ne bo moč spreminjati naklona. Potniki na srednjem sedežu bodo tako še vedno hendikepirani, ko gre za udobje, a bodo imeli zdaj vseeno precej boljše karte v roki za morebitno zamenjavo z nižjim in manj občutljivim sosedom. Vsaj tako meni Hank Scott, izvršni predsednik podjetja Molon Labe in avtor ideje. Sedeži so že pridobili certifikat ameriške Zvezne uprave za letalski promet FAA, ki je že leta 1988 varnostno letvico postavil zelo visoko. Med drugim mora sedež prestati izjemne sile in sicer kar 16-kratnik sile gravitacije. Podjetje je varnost sedežev testiralo na državnem inštitutu za razvoj letalstva na univerzi Wichita State, junija pa jim je FAA prižgal zeleno luč za izdelavo.

15 zabavnih dejstev o sladoledu, ki jih zagotovo niste poznali
Preberi še
15 zabavnih dejstev o sladoledu, ki jih zagotovo niste poznali

Prva potniška letala naj bi bila z inovativnimi sedeži, ki so jim dodali tudi USB priključek, opremljena že leta 2020, med naročniki sta tudi že dve veliki letalski družbi, čigar imeni pa zaradi varovanja poslovne skrivnosti zaenkrat ostajata neznanki. Znano je le, da ena prihaja iz Severne Amerike. Prvi letalski potniki naj bi vanje sedli aprila oz. najkasneje maja leta 2020.

Sredinski sedež ne bo več tako slaba izbira.
Sredinski sedež ne bo več tako slaba izbira. FOTO: YouTube

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414