Moskisvet.com
Qantasu je uspelo.

Visoki obrati

Imamo novega rekorderja: nov najdaljši polet potniškega letala brez postanka

A.P.
20. 10. 2019 11.03
1

Avstralski letalski prevoznik Qantas je postavil nov rekord, ko gre za najdaljši polet potniškega letala brez postanka, potem ko je na testnem maratonskem poletu z letalom Boeingom 787-9 poletel iz New Yorka v Sydney.

Letalski prevoznik Qantas se je vpisal v letalsko zgodovino, potek ko je z letalom Boeing 787-9 brez postanka preletel razdaljo med New Yorkom in Sydneyjem. 16,200 kilometra dolgo pot je opravil v 19 urah in 16 minutah, na krovu pa je prevažal 49 potnikov (Qantasovih zaposlenih) in članov posadke. Ti so nosili naprave, ki so merile učinkovitost spanca, ter vpliv hrane in pijače na njihovo počutje in zdravstveno stanje.

Qantas je posekal rekord singapurske letalske družbe.
Qantas je posekal rekord singapurske letalske družbe. FOTO: Profimedia

Prihodnji mesec bo skušal avstralski letalski prevoznik brez postanka testno preleteti še relacijo London-Sydney, o smiselnosti redne linije pa se bo odločil do konca leta 2019, potnikom pa bi ju lahko ponudil leta 2022 oz. 2023.

Letala
Letala FOTO: Manja Kulovic
Izpoved VIP stevardese na zasebnih letalih
Preberi še
Izpoved VIP stevardese na zasebnih letalih

Do zdaj še nobenemu komercialnemu potniškemu letalu ni uspelo v kosu preleteti takšne razdalje. Da bi se izognil potrebi po dotakanju goriva, so pri Qantasu rezervoar goriva napolnili povsem do roba, omejili vnos prtljage, prav tako na letalu ni bilo tovora.

Qantas in Boeing sta spisala zgodivino.
Qantas in Boeing sta spisala zgodivino. FOTO: Profimedia

Potniki so na testnem poletu, prvem izmed treh, ure nastavili na trenutni lokalni čas v Sydneyu in ostali budni, dokler v vzhodni Avstraliji ni padel mrak. S tem so želeli zmanjšali učinek jetlaga, bolezni zaradi časovne razlike. Šest ur po poletu so potnikom postregli obrok bogat z ogljikovimi hidrati in zatemnili luči, da bi jih spodbudili k spanju. Poleg preizkušanja, kako se na tako dolg let odzivajo potniki, so strokovnjaki merili tudi možgansko valovanje pilotov ter njihovo čuječnost, pa nivo melatonina – ta uravnava naš bioritem – pripravili vaje za potnike in analizirali vpliv menjave časovnih pasov na človeško telo. ''Gre za pomemben trenutek v zgodovini letalstva. Upajmo, da je to začetek rednega linijskega prevoza, ki bo pospešil potovanje iz enega konca sveta na drugega,'' je dejal Alan Joyce, izvršni direktor družbe Qantas Group.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do danes je rekord držal komercialni let med Singapurjem in New Yorkom, ki meri 15,344 kilometra in traja cca. 18 ur in 25 minut, izvaja pa ga letalska družba Singapore Airlines. Čas leta variira, saj je odvisen od smeri vetra, vremenskih pogojev in modela letala.

Letala
Letala FOTO: Manja Kulovic

Rekordna relacija je potnikom na voljo od leta 2018 in bo še nekaj časa rekorder med aktivnimi linijami, saj Qantasov še nekaj let relacije New York-Sydney oz. London-Sydney ne bo dodal v redno ponudbo. Avstralci so se sicer lani močno približali zdajšnjemu rekordu Azijcev, saj ponutnikom nudijo neprekinjen let od Pertha do Londona, ki traja cca. 17 ur in 20 minut, v tem času pa letalo opravi razdaljo v dolžini 14,200 kilometrov.

Qantasu je uspelo.
Qantasu je uspelo. FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400