Moskisvet.com
Kontrolorji letenja

Visoki obrati

8 stvari, jih o kontrolorjih letenja niste vedeli

A.P.
24. 09. 2019 11.17
1

Kontrolorji letenja imajo zelo pomembno nalogo, ko gre za varnost zračnega prometa. Varno namreč usmerjajo gibanje letala s katerim so v stiku preko radarja, radia in zaslona. Usmerjajo ga k varnemu približevanju, pristanku in vzletu ter skrbijo za varnostno razdaljo med jeklenimi pticami v zraku. Delo kontrolorja zračnega prometa zato zahteva visoko stopnjo zbranosti.

Brez kontrolorjev zračnega prometa bi piloti tavali v temi. Gre za specifičen poklic, ki ima prav posebne zahteve, ki pa so večini neznane.

Izpoved VIP stevardese na zasebnih letalih
Preberi še
Izpoved VIP stevardese na zasebnih letalih

Kontrolor zračnega prometa v Sloveniji dobi svojo prvo licenco po najmanj 18 mesecih izobraževanja, zahteve za delovno mesto kontrolorja pa so zapisane v Pravilniku o strokovni usposobljenosti letalskih nadzornikov in nadzornikov.

Kontrolorji letenja niso osebe, ki s signalno palico mahajo na pristajalni stezi

Oseba, ki usmerja promet na letališču je signalist. Kontrolor letenja usmerja letala iz vrha kontrolnega stolpa, od koder ima dober pregled nad dogajanjem v vse smeri. Piloti letališkega kontrolorja obveščajo o prihodih in odhodih. Ta delo prevzame, ko je letalo od pristajalne steze oddaljeno 10 kilometrov. Letalo usmerja tudi med vožnjo na tleh in ga napoti na točno določeno stezo, pri čemer mu na večjih letališčih asistirajo signalisti. Preverja tudi delovanje svetlobnega sistem. Na večjih letališčih je za premike letal in drugih vozil na letališču sicer zadolžen kontrolor talnega prometa.

Brez kontrolorjev letenja bi bili piloti izgubljeni.
Brez kontrolorjev letenja bi bili piloti izgubljeni. FOTO:

Veliko časa strmijo skozi okno

Kontrolorji letenja, ki so zaposleni v kontrolnem stolpu, se ne zanašajo zgolj na radarske zaslone, ampak tudi in predvsem na lastne oči. ''Velik del časa gledamo skozi okno,'' je pojasnil danski kontrolor. Ne, ker bi bili zamišljeni, ampak ker ''v resnici lahko hkrati obvladamo več letalskega prometa, če spremljamo dogajanje skozi okno, kot s pomočjo tehnologije.'' To tudi pojasni zamude v primeru slabega vremena, saj kontrolorji slabše vidijo.

Služba je zelo nepredvidljiva

Za službo, ki od zaposlenih terja absolutno preciznost, je nekoliko presenetljiv podatek, da kontrolorji zračnega prometa ne vedo, kako bo potekal njihov delovni dan. ''Vsak dan je drugačen in človek nikoli ne ve, kaj ga tisti dan čaka,'' je dejal upokojeni kontrolor letenja Keith Brown.

Kontrolorji letenja nad nebom ne bdijo samo v kontrolnem stolpu, ampak včasih tudi kilometre proč.
Kontrolorji letenja nad nebom ne bdijo samo v kontrolnem stolpu, ampak včasih tudi kilometre proč. FOTO:

Ni tako stresno, kot se zdi

Čeravno je delo kontrolorja zračnega prometa ena najbolj stresnih služb, to ljudi, ki jo opravlja pretirano ne moti. ''To, da je od mojega dela odvisno toliko življenje, mi predstavlja pozitiven stres,'' pojasni Brown. Temu pritrjuje tudi nekdanji kontrolor Jeff Jarr, ki trdi, da je le okoli pet odstotkov delovnega dne zares stresnih in da tisti, ki mu je to delo stresno, ne bi dolgo zdržal na tem delovnem mestu. Pomembno je, da v kritični situaciji ne zamrznejo ali si vzamejo predolgo časa za razmislek, saj morajo v kratkem času znati sprejeti pravo odločitev.

Visoka plača

V Sloveniji je povprečna mesečna plača kontrolorja letenja okoli 6.000 evrov bruto. Podobno je v ZDA, kjer je delo kontrolorja zračnega prometa še bolje plačana služba, saj naj bi zaposleni v povprečju prejeli okoli 115.000 evrov letne plače in druge (ne)finančne bonuse.

Pogosti odmori

Čeravno imajo kontrolorji zračnega prometa 8- do 9-urni delovnik in torej nič kaj daljšega od ostalih poklicev, imajo v izogib utrujenosti pravico do daljših in pogostih odmorov. Večina zaposlenih si vzame odmor vsakih 75-90 minut, ki traja med 20 in 40 minut.

Kontrolorji letenja imajo veliko odgovornost, saj je od njihovega dela v veliki meri odvisna tudi varnost potnikov.
Kontrolorji letenja imajo veliko odgovornost, saj je od njihovega dela v veliki meri odvisna tudi varnost potnikov. FOTO:

Letalska frazeologija

Kontrolorji zračnega prometa govorijo svoj jezik. V Sloveniji morajo kontrolorji pri Agenciji za civilno letalstvo opraviti test znanja letalske frazeologije, ki je namenjen pridobitvi oz. ohranitvi jezikovnega pooblastila za izvajanje radiotelefonskih komunikacij. Komunikacija med pilotom in kontrolorjem letenja običajno poteka v angleškem jeziku, vsaj kadar se leti v mednarodnem prostoru in pristaja na mednarodnih letališčih. To pa ni navadna angleščina, ampak letalski žargon, ki ga večinoma razumejo samo vpleteni, četudi je angleščina vaš materni jezik. Primer delčka pogovora:
Pilot: lj tower s5-dmm dober dan
Kontrolor: smm lj tower dober dan go ahead
Pilot: request taxi vfr planned route to maribor 4000 feet smm
Kontrolor: smm QNH 1020 wind 145 5 knots taxi via taxiway A to holding point G runway 31

...

Preklinjanje je prepovedano

Čeprav se v večini stresnih služb ljudje sproščajo prav s preklinjanjem, pa je za kontrolorje letalskega prometa in pilote preklinjanje strogo prepovedano. Vsak, ki krši to zapoved, ga doleti visoka denarna kazen, v skrajnem primeru pa tudi zaporna kazen v višini do enega leta.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400