Moskisvet.com
Nebeški cadillac ciel concept - 3

Visoki obrati

Noro, to je cadillac?

M.J.
22. 08. 2011 09.25
26

Pri podjetju Cadillac so se odločili, da bodo na festivalu klasičnih vozil v Montereyu, ki poteka v Kaliforniji, predstavili svojo novo konceptno vozilo z imenom ciel.

Na festivalu Monterey Auto Week, ki poteka od 19. do 21. avgusta, bo tako mogoče videti nov Cadillacov kupe ciel (kar v francoščini pomeni nebo), v katerem bo dovolj prostora za štiri osebe. Zasnovan naj bi bil za lagodno obalno vožnjo, podjetje Cadillac pa z njim ne skriva apetitov po vstopu v segment luksuznih vozil višjega cenovnega razreda.

Notranjost je zasnovana nevpadljivo, da s tem ne bi motila potnikov pri opazovanju okolja.
Notranjost je zasnovana nevpadljivo, da s tem ne bi motila potnikov pri opazovanju okolja. FOTO: arhiv proizvajalca
Ciela poganja kombinacija motorja 312 kW z dvema turbinska polnilnikoma in hibridnega pogona. Ta je nastal v podjetju GM, njegovo osnovo pa predstavlja 3,6-litrski V6 pogonski agregat z neposrednim vbrizgavanjem goriva. Čeprav so nanj namestili 22-palčna platišča, ta ne delujejo prevelika. Dejstvo je, da je cielova medosna razdalja za kar 30 centimetrov daljša od modela CTS, celotna razdalja pa znaša kar 508 centimetrov. Pri Cadillacu trdijo, da so zasnovali naravnejšo in bolj organsko obliko, kot je to značilno za dosedanje modele. Z nežnejšimi potezami in linijami naj bi izrazili bolj umetniški kot tehnološki pristop k oblikovanju vozil.

Vozilo v dolžino meri več kot pet metrov.
Vozilo v dolžino meri več kot pet metrov. FOTO: arhiv proizvajalca

Notranjost vozila naj bi bila zasnovana čim bolj ergonomsko, tako da naj bi se potniki v njem počutili nadvse udobno. Vsak izmed štirih potnikov ima svoj ločen sedež in pod njim pospravljeno odejo, s katero se lahko pokrije, če bi ga v vozilu zazeblo. Za boljše počutje je v vozilo vgrajena tudi "aromaterapija", ciel pa ima tudi poseben predal, v katerem so spravljeni krema za sončenje, sončna očala in brisača. Seveda ima vozilo tudi najnaprednejšo komunikacijsko tehnologijo, ki jo lahko uporablja vsak izmed potnikov. Na sredinski konzoli se nahaja tudi površina za indukcijsko polnjenje elektronskih naprav.

Prototip ciel je bil razvit v GM-ovem oblikovalskem centru, katerega direktor je Frank Saucedo. Pri oblikovanju zunanjosti je imel glavno besedo oblikovalec Niki Smart, medtem ko so zasnovo notranjosti zaupali Gaelu Buzynu, vodilnemu oblikovalcu notranjosti vozil pri podjetju Cadillac.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417