Moskisvet.com
Spyker - 13

Visoki obrati

Navdih črpa iz letalske industrije

Primož Bric
12. 03. 2013 08.50
6

S konceptom B6 venator je Spyker na letošnjem ženevskem avtosalonu po letih finančne negotovosti in menjav lastništva napovedal novo obdobje te nizozemske znamke, ki stavi predvsem na drzen dizajn z navdihom iz letalske industrije.

Karbonska školjka 'lovca', kar venator pomeni po latinsko, se oklepa aluminijastega podvozja in v sebi skriva sredinsko nameščen V6-motor. Najmanj 280 KW bo 1400 kilogramov težak avtomobil poganjalo prek zadnjih koles.

Ostre in hkrati zaobljene linije venatorja dopolnjujejo skrbno oblikovani dodatki in poudarki iz letalskega sveta. Letalska stikala, ventilacijske reže v obliki motorjev, aerodinamično oblikovana steklena streha, ki se spogleduje s steklom kokpita vojaškega lovca ter zadnje izbočene luči kot replike letalskih izpuhov so le nekateri izmed mnogih dovršenih detajlov.

Spyker - 9
Spyker - 9 FOTO: Primož Bric

Koncept bo že v letu 2014 postal produkcijski avtomobil z niti ne pretirano ceno okoli 120.000 evrov. Pri proizvajalcu s tem avtomobilom želijo dokazati, da so po finančnih težavah še kako živi in prisotni na trgu, potem ko so leta 2000 obudili znamko s tradicionalnim imenom. Spyker je namreč leta 1880 nastal kot podjetje za izdelavo in popravilo kočij, pred propadom v dvajsetih letih prejšnjega stoletja pa so izdelovali tako avtomobile kot tudi letala.

V fotogaleriji si poleg koncepta B6 venator oglejte še vedno impozantnega ailerona C8, katerega ime – izraz za del krmilne površine na krilu letala - prav tako nakazuje vez z letalskimi koreninami podjetja.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369