Moskisvet.com
Czinger 21C

Visoki obrati

Natisnjen hiperšportnik s 1.250 konji za 1,5 milijona

A.P.
24. 02. 2020 08.24
0

Tehnologija 3D-tiskalnika se je v zadnjih letih tako izpopolnila, da zanjo praktično ni več ovir. S pomočjo 3D-tiska rastejo soseske, predmeti vseh vrst in tudi avtomobili. Na marčevskem avtomobilskem salonu v Ženevi bomo tako priča novemu čudu sodobne tehnologije – hiperšportniku za poldrugi milijon evrov, ki ni nastal na tekočem traku, pač pa s pomočjo 3D-tiskalnika.

Losangeleško butično podjetje Czinger Vehicles Inc. bo javnosti že kmalu predstavilo hibridnega hiperšportnika Czinger 21C. Izdelali, pardon, natisnili bodo zgolj 80 primerkov, ki ne bodo poceni, saj bo treba za prefinjenega športnika z izjemnimi pospeški odšteti vrtoglavih 1,57 milijona evrov!

Kot majhen otrok: Musk iz užaljenosti ponižal Gatesa
Preberi še
Kot majhen otrok: Musk iz užaljenosti ponižal Gatesa

S tehnologijo 3D-tiskanja so Kalifornijci izdelali posamezne dele karoserije, podvozja, armaturno ploščo ipd. ter sestavili vozilo, ki v vseh pogledih jemlje sapo. Tehta pičlih 1.250 kilogramov in se do 100 km/h izstreli v vsega 1,9 sekunde, 300 km/h pa se mu na števcu izriše že po 15 sekundah. A tu ima še precej rezerve, saj mu 2,88-litrski sredinsko umeščeni osemvaljni agregat z dvema turbo polnilnikoma, ki mu asistirata elektromotorja, vezana na litij-titanov baterijski sklop, ob vpregi (beri skupni moči) 1.250 ''vrancev'' omogoča, da ga ženete vse tja do 431 km/h! Za prenos moči na kolesa je zadolžen sedemstopenjski sekvenčni menjalnik. Na voljo bo še bolj ''podivjana'' različica, ki bo za prgišče kilogramov lažja (točneje, 32 kilogramov) in bo nudila dodaten pritisk k tlom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po besedah snovalca Kevina Czingerja je togost vozila zaradi načina izdelave večja, stroški izdelave pa nižji, poleg tega je vozilo moč reciklirati. ''Prah si in v prah se povrneš,'' je rek, ki velja tudi za tega jeklenega konjička, saj komponente po odsluženem ''roku'' raztopijo, po dodanem dušiku pa se spremenijo v prah, iz katerega nato nastanejo nove komponente.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376