Moskisvet.com
električni avto

Visoki obrati

Nakup rabljenega električnega avtomobila: izogib glavnim pastem

O.S.
24. 01. 2024 05.00
1

Električni avtomobili so obnoreli svet. Tiha vožnja, nizka cena vzdrževanja, moderna tehnologija in vladne subvencije mnoge spodbujajo, da se pri nakupu novega jeklenega konjička poglobijo v električno ponudbo.

Ker pa je nakup novega električnega avtomobila še vedno zelo drag špas, mnogi razmišljajo o nakupu rabljenega. Ponudbe ne manjka, pa tudi cene so pogosto privlačne, a pasti obstajajo. Na katere morate biti pozorni, da pri nakupu rabljenega električnega avtomobila ne boste brcnili v prazno?

Kaj storiti, če vam poplavi avto?
Preberi še
Kaj storiti, če vam poplavi avto?

Kakšno je stanje baterije?

Glavna šibka točka rabljenih električnih avtomobilov so akumulatorji. Tako kot na pametnem telefonu, pametni uri in prenosniku tudi baterije električnih avtomobilov z leti pešajo, kar se pozna na manjšem dosegu vozila. Stanje baterije ni odvisno le od starosti rabljenega vozila, ampak tudi od tega, kako je z baterijo ravnal prejšnji lastnik. 

Električni avtomobili prevzemajo štafetno palico.
Električni avtomobili prevzemajo štafetno palico. FOTO: Shutterstock
Kaj se zgodi, če med vožnjo prestavimo v ''rikverc'', in kako sploh deluje menjalnik?
Preberi še
Kaj se zgodi, če med vožnjo prestavimo v ''rikverc'', in kako sploh deluje menjalnik?

Pogosta raba hitrih polnilnic, veliko prevoženih kilometrov in stalno polnjenje do vrha povzročajo hitrejšo degradacijo, kar se bo poznalo na manjši kapaciteti in posledično manjšem dosegu rabljenega vozila. Podrobne informacije o stanju baterije vam lahko poda servis, ki se ga pred večjo investicijo v rabljen električni avtomobil na vsak način splača obiskati.Bolj laični način je, da preverite kapaciteto v nastavitvah ali avtomobil napolnite do konca in preverite, kolikšen doseg obljublja potovalni računalnik, vrednost pa primerjate z novim vozilom. 

To je razlog, da se volan med vožnjo trese
Preberi še
To je razlog, da se volan med vožnjo trese

Garancija je zelo pomembna!

Električni avtomobili so zelo ugodni za vzdrževanje – z eno veliko izjemo. Šibek člen so akumulatorji. Večina baterij v električnih avtomobilih je z garancijo kritih približno osem let ali do okoli 200.000 prevoženih kilometrov. Če je baterija še zaščitena z garancijo, je to velika prednost, saj so menjave pasje drage.

Kako zamenjati akumulator v avtomobilu?
Preberi še
Kako zamenjati akumulator v avtomobilu?

Če je po drugi strani baterija v slabem stanju in garancije ni več, se rabljenega električnega avtomobila ne splača kupiti. Zamenjave namreč stanejo tudi več deset tisoč evrov, kar pogosto preseže vrednost rabljenega avtomobila. Po drugi strani rahlo degradirana baterija lahko predstavlja dobro izhodišče za pogajanje o ceni – če veste, o čem govorite, lahko rabljen električni avto z nižjo kapaciteto dobite relativno ugodno.

Šibek člen električnih avtomobilov so akumulatorji.
Šibek člen električnih avtomobilov so akumulatorji. FOTO: Adobe Stock

Je bila baterija zamenjana?

Kot smo omenili, menjava baterije v električnem avtomobilu stane celo premoženje, možnosti popravila pa so omejene. Če kupujete starejši električni avto, a servisni izpisek sporoča, da je bila baterija v avtomobilu že zamenjana, je to velikanska prednost. Menjane baterije so večinoma boljše ohranjene, hkrati pa pogosto pomenijo daljše garancijsko kritje.

Koliko dosega potrebujete?

Glavna hiba električnih avtomobilov je omejen doseg, sploh v hladnejšem delu leta. Sploh starejši rabljeni električni avtomobili imajo morda že tovarniško omejen doseg, ki ne presega nekaj sto kilometrov. To je absolutno slaba novica, če želite z avtom opravljati daljša potovanja. 

Če bi po drugi strani radi le vozilo, ki vas bo pripeljalo do službe in po vsakodnevnih mestnih opravkih, lahko manjši doseg popolnoma zadostuje. Izračunajte torej, koliko dosega potrebujete, in kupite rabljeno vozilo, ki ustreza vašim kriterijem.

Nakup rabljenega avtomobila: to svetuje strokovnjak za izbiro in nakup avta
Preberi še
Nakup rabljenega avtomobila: to svetuje strokovnjak za izbiro in nakup avta

Polnjenje: kje in za koliko denarja?

Polnjenje električnih vozil mnogim predstavlja stres. Če nikoli prej niste uporabljali električnega avtomobila, se splača preveriti, ali so v vaši bližini na voljo javne polnilnice. Polnjenje je možno urediti tudi doma, a ureditev domače polnilnice večinoma zahteva drago električarsko delo.

Hkrati je vožnja z električnimi avtomobili cenejša od uporabe fosilnih goriv, ni pa brezplačna. Tu imajo nekatera rabljena električna vozila velikansko prednost: brezplačno doživljenjsko polnjenje. Tesla je na primer pri starejših modelih ponujala brezplačno polnjenje na lastnih Superchargerjih, ki ga novejša vozila ne vključujejo več. Pred nakupom se torej splača preveriti, ali vozilo vključuje brezplačno uporabo polnilnic in ali takšne polnilnice obstajajo v bližini vašega doma

Ste upravičeni do vladnih subvencij?

Slovenski eko sklad je nedavno začel ponujati subvencije za nakup rabljenih električnih vozil – pri nakupu lahko privarčujete do 3000 evrov. A pogoji so precej ostri, tako da je verjetnost, da boste za nakup rabljenega električnega vozila dobili vladni denar, praktično nična. 

Do subvencije ste upravičeni, če je bilo vozilo prvič registrirano v Sloveniji po 1. 11. 2020, hkrati pa subvencije za nakup ni koristil še nihče. Subvencija ne velja za vozila, ki so bila prvič registrirana v tujini. Verjetnost, da je nekdo v Sloveniji kupil električni avtomobil, a ni koristil vladnih subvencij, je izredno majhna – vseeno pa se splača preveriti!

Kaj storiti, če vam poplavi avto?
Preberi še
Kaj storiti, če vam poplavi avto?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376